Kabataş Helvası

Coğrafi İşaretler - Ordu

Kabataş ilçesine özgü bir tatlı türü olan Kabataş Helvasının üretiminde ev yapımı pekmez ve ceviz kullanılmaktadır.

Pekmez tavada kor ateşte sakız kıvamına gelene kadar 2 saat karıştırılır. Bu şekilde pekmez 4 kg dan 2 kg a inecektir. Ayrı bir tavada yarım litre su ile 2 kg şeker 4 saat karıştırılıp şurup haline getirilir ve şurup sarartılır. Şuruba kaynatma sırasında limon tuzu ilavesi yapılır.

Pekmez ve şekerli karışım ocak üzerinde 2 saat karıştırılarak pişirilir. Karışıma sakız kıvamı kazandırılır. Bu karışım kademeli olarak soğutulur. Ocaktan indirildikten sonra şurup karışımına ılık halde iken çırpılmış yumurta akı ilave edilir. Karışım tekrar ocak üzerine alınır ve 2 saat kadar sakız kıvamında oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Daha sonra karışıma kavrulmuş buğday unu katılır. Son olarak sıcak halde iken ceviz içi ilave edilir. Artık helva haline gelen son karışım muhafaza ve satış amaçlı kullanılan kalaylı bakır teknelere alınır ve 24 saat dinlendirilir. Bakır kaplarda servis yapılır.

Helvanın kesilmesi ve dilimlenmesi için en uygun zaman macun sıcaklığının 20-30 °C civarına soğutulduğu andır, eğer helva tamamen soğursa kesilemez. Kabataş Helvasının özgün kesme şekli dil şeklinde kesimdir. Helvanın dilimlenmesi ve uygun bir kıvam alması için üretildikten bir gün sonra satışa çıkarılması tavsiye edilir.

Üretimde kullanılan alet ve ekipmanlardan ürüne metal bulaşmamasına özen gösterilmeli, hidroksimetilfurfural artışı üründe kontrol altında tutulmalıdır.

Son üründe bulunacak ceviz miktarı oranı %25-30 aralığındadır. Kabataş Helvası analizlerinde ürünün net kütlesindeki ceviz oranı dikkate alınarak kalan kütle üzerinden değerlendirme yapılır.

Diğer Coğrafi İşaretler