Ordu Kivisi

Coğrafi İşaretler - Ordu

rdu Kivisi Actinidia deliciosa Ferg. meyve türüne ait Hayward çeşidinden üretilir. Ordu Kivisi çok yıllık, sarılıcı ve tırmanıcı, kuvvetli gelişim gösteren bir meyve ağacı olup, kök yapısı yüzlek saçak kök yapısına sahiptir. Ordu Kivisi fidanları dikildikten 2 yıl sonra ürün vermeye başlar, tam verime ise 5-6 yaşlarında gelir.

Besin maddesi noksanlıkları pek görülmemekle birlikte, omcaların uzun yıllar yüksek verimde kalmasını sağlamak için toprak analizleri neticesinde eksik görülen besin elementlerinin (azot, fosfor ve potasyum gibi makro besin elementleri ile demir, bor, çinko gibi mikro besin elementleri) bitkiye verilmesi ve bunun yanında yeşil gübreleme (fiğ, soya vb.) yapılması gerekir. Ordu Kivisi uygun koşullarda muhafaza süresi uzun bir meyvedir. Ordu Kivisinin meyveleri oval veya elipsolit şekilli, meyveler 4,5- 7,5 cm uzunluğa ve 3,5-5,0 cm kalınlığa sahiptir. Ordu Kivisinin meyve ağırlığı 90-110 g, iyi bakılan bahçelerde 120-150 g’dır. Dıştan içe doğru meyvenin yapısı; tüyler, kabuk, dış meyve eti, iç meyve eti, çekirdek, çekirdek evi, yumurtalık izleri, radial yumurtalık beslenme damarları ve columella olarak sıralanabilir. Epiderm dokusu koyu yeşilden açık yeşile kadar değişebilir. Meyve sapı farklı renklerde olmakla birlikte genellikle kahverengidir. Meyve sapı yaklaşık 6 cm uzunluğundadır. Meyve eti zümrüt yeşili renkte ve yarı saydam görünümdedir. Meyve eti kendine has özellik olarak orta şekerli ve bol suludur. Meyve eti merkezde bulunan ve değişik kalınlıkta olabilen kremsi renkte etli silindir etrafına yerleşmiştir. Meyve kabuğu yeşilimsi-kahverengi ve sık, ince ve yumuşak tüylüdür.  
 
Yeni hasat edilen Ordu Kivisinin meyve etinin 100 gramında 35 mg C vitamini ve 20,3 mg flavonoid bulunur. Ayrıca 100 gram meyve etinde; toplam kuru madde miktarı 15-22 g, organik asitler 1,0-1,6 g, toplam şeker 7,5-13,0 g, protein 0,5-1,5 g, yağ 0,3-0,9 g, pektin 0,3-0,9 g, ham lif 1,1-2,9 g, mineral madde (kül) 0,7-1,0 g’dır ve 2250 µmol antioksidan aktivitesine sahiptir. Ordu Kivisinin çiçekleri çoğunlukla tekli, 5,5-7 cm çapında, taç yaprakları beyaz-krem renkli, büyük ve yuvarlaktır.
 
Ordu Kivisi, hasattan sonra depolama süresince daha az yumuşama gösterir.

Diğer Coğrafi İşaretler