Sinop Nokulu

Sinop - Otelegidelim
*Görsel ve bilgiler ci.turkpatent.gov.tr web sitesinden alınmıştır.

Sinop Nokulu, yaklaşık 200 yıldır Sinop ili ve ilçelerinde pişirilen, içi üzümlü-cevizli ve kıymalı olmak üzere iki çeşitte üretilen ve el açması olan yufkasının kalınlığı 1,5-2 mm kalınlığındaki börek çeşididir. Kaynaklarda; eskiden Sinop tersanesine yanaşan gemilerde bulunan çalışanların yanlarına kumanya olarak Sinop Nokulu aldıkları, çabuk yapılabilirliği ve bayatlamadan uzun süre dayanabilmesi nedeniyle gemicilerin tercih ettiği bir yiyecek olduğundan bahsedilmektedir.

Sinop Nokulu eskiden sadece dini bayramlarda arife günü ve bayramın birinci günü tüketilirdi. Evlerde iç malzemesi ve hamuru hazırlanarak pişirilmek üzere fırınlara verilir, bayram süresince bayramlaşmaya gelen misafirlere hemen hemen her evde ikram edilirdi. Yörede özellikle Ramazan Bayramlarının olmazsa olmaz bir unsuru olan Sinop Nokulu günümüzde yöredeki pek çok pastane ve fırın tarafından günlük olarak hazırlanmakta ve Sinop’a gelen turistlerden rağbet görmektedir.

Geçmişten gelen üretim geleneği, içeriğinde yörede 9 ay boyunca açık alanda otlayan büyükbaş hayvanlardan elde edilen kıymanın ve açık alanda yetişen tavukların yumurtasının kullanılması, elde açılan yufkasının 1,5-2 mm kalınlığıyla diğer (1 mm’den ince) börek çeşitlerinden ayrılması ürünün ayırt edici özelliğidir. Sinop ili ve yöresi zengin bitki çeşitliliğine sahiptir. Sinop ve çevresinde 121 familya, 608 cins ve 1489 bitki taksonunun olduğu belirlenmiştir. Tespit edilen bu türlerden toplam endemik (149) ve nadir (29) bitki taksonu sayısı toplam 178’dir. Söz konusu çeşitlilik, açık alanda beslenen büyükbaş hayvanlardan elde edilen et ürünleri ile açık alanda yetişen ve gezen tavukların yumurtalarını diğer yörelerinkine nazaran ayrıcalıklı kılmaktadır. Bu nedenle, Sinop Nokulunda yörede yetişen hayvanlardan elde edilen kıyma ile tavuklardan elde edilen yumurta kullanılmalıdır.