Yenihan Bebekleri

Sivas - Otelegidelim
*Görsel ve bilgiler ci.turkpatent.gov.tr web sitesinden alınmıştır.

Yıldızeli ilçesinin bilinen ilk adı Yenihan’dır. Yenihan Bebekleri adını, yörenin eski adından almıştır. Yöre insanları sosyal-kültürel ve ailevi yaşantılarını, inançlarını, duygu ve düşüncelerini giyim kuşam, takı, örtünme şeklini yani yaşam tarzlarının geleneksel özelliklerini sonraki kuşaklara Yenihan Bebekleri yoluyla aktarmaya devam etmektedir. Yenihan Bebeklerinin ayırt edici özellikleri ahşap iskelet hazırlığı, bebek yüzlerinin çizimi, saç, başörtüsü, fes, heybe, önlük, iç ve dış giyim ve diğer aksesuarlar ile süslemeler el emeği ile yapılır.

Bebek iskelet ve kaidesi ahşaptan hazırlanır. Önlüklerde Anadolu kilim motifleri kullanılır.

Sivas ili Yıldızeli ilçesinin folklorik kıyafetleri iskeleti tahtadan yapılan bebeklere giydirilir. Yenihan Bebeklerinin her biri ayrı tasarlanmış olup her birinin giyim kuşamlarındaki renkler, başörtüsü bağlama şekilleri, motifler vb. özelliklerin geleneksel anlamları bulunur. Hastalık, sağlık, ataerkil aile, mutluluk, hüzün, askerlik, eğitim gibi kültürel ve günlük hayatla ilgili tüm konular bebeklerin giysilerinde el işçiliği ile anlatılır. Motiflerdeki hayvan figürleri ve bitki motifleri yörenin manevi mirası hakkında bilgi verir. Ahşap iskelet üzerine hazırlanan farklı tasarımlı tüm bebekler bölgenin kültürünü yansıtır.

Renk, motif ve giyim şekillerinin kendine mahsus anlamları vardır. Örneğin sarı renk çoraplı ve koçboynuzu motifli kıyafeti olan bir bebek, o hanenin güçlü olduğunu ancak hane içinde hastalık olduğunu simgeler. Önlüğünde çiçek motifi bulunan bir bebek ise tarımla uğraşıldığının ve baharın gelişinin simgesi olarak yorumlanır. Bebekte siyah başörtüsü kullanılması sıkıntıya, yandan sıkmalı başörtüsü ise kaynana ve kayınbaba baskısı olduğunu ifade eder.