Seymen Kavunu
Seymen Kavununun Latince tür adı Cucumis melo L. olup, Inodorus Grubuna dahil, Golden Dew çeşidi, kabakgillerden, sürüngen gövdeli, bir yıllık otsu bir bitkidir. Seymen Kavunu eliptik şekilli, dış kabuğu girinti çıkıntılara sahip, meyvesi büyük, sarı renkte bir kavun olup, eliptik uzun ve üzerindeki kırışıklıklar daha az olacak şekilde Golden Dew çeşidinden coğrafi alanda farklılaşmış ve “Sarı Kanarya” denilen tipine dönüşmüştür. Bir yıl önce hasatta elde edilen kavun tohumlarından üretiminin yapılması sonucunda bölgeye adapte olmuş yerel bir kavundur.
Kavun, Seymen Mahallesinde buğday ve ayçiçeğinin yanında geleneksel olarak yetiştirilen üç üründen birisidir. Bölgede kavun yetiştiriciliğinin 1937 yılından beri yapıldığı bilinmektedir. 1937 tarihli bir kaynak kitapta bölgede kavun haricinde pazar açısından önemli bir bağ-bahçe ürününe rastlanmadığı belirtilmektedir. Yöredeki çiftçilerle yapılan görüşmelerden Seymen Kavunu’nun yörede 90 yılı aşkın süredir yetiştirildiği anlaşılmaktadır. Yörede kavun yetiştirilirken kullanılan beşeri yöntemler Golden Dew çeşidinin coğrafi sınırda farklılaşarak ayırt edici özelliklerini kazanmasını sağlamıştır. Seymen Mahallesindeki üreticiler uzun yıllar boyunca bir önceki hasatta elde edilen kavunlardan kabuğu üzerindeki kırışıklıkları daha az ve daha eliptik uzun olanların tohumlarını seçerek seleksiyon işlemi uygulamış ve eliptik uzun ve kabuk üzerindeki kırışıklıklar daha az olan Sarı Kanarya yerel tipinin oluşmasını sağlamıştır. Yörede kavun yetiştirilirken uygulanan beşeri yöntemlerden bir diğeri münavebe yapılması olup, bir yıl Seymen Kavunu yetiştirildikten sonra aynı tarlada birkaç yıl buğday veya ayçiçeği yetiştirilmesinin, yani bir çiftçinin 4-5 yılda bir Seymen Kavunu ekmesinin ürünün tatlı ve bol sulu olmasını sağladığı bilinmektedir.
Seymen Kavunu, dayanıklı, tatlı ve bol sulu olmasıyla bilinir. Taze tüketilen bir meyve olmakla birlikte uygun koşullarda 6 aydan daha fazla dayanıklılığa sahip olduğu için depolamaya uygundur, kışın tüketilir. Tekirdağ yöresindeki halkın Eylül ayında bol miktarda kavun alıp askıda muhafaza ettiği ve tüm kış tükettiği bilinir. Seymen Kavunu İstanbul’da da pazarlanır ve bilinir. Olgunlaşma ve hasat ayları olan ağustos-eylül ayları arasında belirtilen coğrafi sınırın ekolojik koşullarına bağlı olarak ürünün tatlılığı ve kuru madde içeriği oluşur.
Seymen Kavunu; sarı kabuk renkli ve ince kabuklu, meyve et rengi soluk yeşil renkli, şeker oranı yüksek ve suludur. Seymen Kavunu, kavun için önemli bir tüketim özelliği olan meyve kabuk kalınlığı açısından diğer kavunlardan daha ince özelliğe sahiptir. Meyve et rengi açısından da daha açık ve parlak renklidir. Kavunda tüketici tercihi eliptik kavundan yana olup, Seymen Kavunu eliptik özelliktedir. Çorlu ilçesinin iklim özellikleri gereği kavun yetiştiriciliği açıkta yapılır. Çorlu ilçesi, Seymen Mahallesi Marmara ikliminin etki alanı içerisindedir.
Kışları kuru ve soğuktur. Yazları sıcak ve zaman zaman rüzgarlı geçer. Birkaç yılda bir yazları gerçekleşen dolu yağışı normal karşılanır. Toprak yapısı ve rüzgârlar Seymen Kavununa ayırt edici özelliklerini kazandırmaktadır. Seymen Mahallesi düzlük bir yapıya sahiptir ve arazinin büyük bölümü Ergene Havzası içinde yer alır. Burası Yıldız Dağları’ndan taşınan ve akarsulardan sürüklenen tortuların depolandığı bir dolgu bölgesi olup, ayrıca bölgede kuzeykuzeydoğu yönlü lodos (rüzgârın hızı 3.6 m/sn) etkili olmaktadır. Bu nedenle Trakya’da en az yağış alan bölgedir.