Tokat Honçası

Tokat - Otelegidelim
*Görsel ve bilgiler ci.turkpatent.gov.tr web sitesinden alınmıştır.

Tokat Honçası; çapı genellikle 55-60 cm ağırlığı 5-6 kg olan, tamamıyla el işçiliğiyle üretilen bakır tepsidir. Tepsinin tam ortasında büyük bir göz, etrafında ise eşit aralıklarla dizilmiş eşit büyüklükte 5 adet küçük göz bulunur. Gözlerin kapakları kubbe şeklindedir. Tokat Honçasının geçmişi eskiye dayanır ve Tokat ilinin önemli bakırcılık ürünlerindendir. Tokat geleneklerinde, yeni evlenen çiftler, Tokat Honçasında sunulan yemekleri yerler. Tepsi özel olarak hazırlanır ve her gözün farklı bir anlamı vardır.

Ortadaki büyük göze Kuran-ı Kerim konur. Yeni evlenen çift, bu kutsal kitabı evlilikleri boyunca saklar. Çiftin evlilikleri süresince; birbirine şeffaf ve açık olması gereğini, birinci göze konan su böreği; birbirlerinin eksiklerini/yanlışlarını kapatması/saklaması gereğini, ikinci göze konan etli yaprak sarması; çocuklarının olmasını ve pirinç pilavı taneleri gibi çoğalmasını, üçüncü göze konan pehli pilavı; Anadolu’da değerli görülen kuzu eti ile zenginleşme ve refah içinde yaşaması dileğini, dördüncü göze konan kuzu pehli; sevgilerinin artmasını, ağız tatlarının bozulmaması dileğini ise beşinci göze konan yufka tatlısı ifade eder. Bu sebeplerle Tokat Honçasının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Tokat Honçasının üretiminde, kalhanede işlenen bakır levhalar kullanılır. Bakır levhaların kalınlıkları, honçanın çapına göre 0,7-1,5 mm’dir. Tokat Honçasının çapı, genellikle 55-60 cm olmakla birlikte, talebe göre üretim de yapılabilir.