Zile Beji Mermeri

Tokat - Otelegidelim
*Görsel ve bilgiler ci.turkpatent.gov.tr web sitesinden alınmıştır.

Zile Beji Mermeri, metomorfizma (başkalaşım) olayı sonucunda, kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Zile Beji Mermeri petrografik olarak tanımlandığında; karbonat grubu mineraller ortalama (kalsit, hacimsel olarak %70-90), mikro fosil kavkıları ortalama (hacimsel olarak %10-20), kuvars mineralleri ortalama (Hacimsel olarak %0,5-1,5), intraklastlar ortalama (hacimsel olarak %2-6) ve opak mineraller ortalama (hacimsel olarak %0,52) tespit edilmiştir.

Kayacın çimentosu mikritik karbonat çamurudur. Bu ürün, fosil varlığı nedeniyle biyomikrit dokuludur. Biyomikrit de kireçtaşının bir türü olup, fosilli kireçtaşı için kullanılan bir tanımlamadır. Bölgedeki mermer varlığının büyük bir kısmı mikrit dokulu olmasına rağmen, fosil kavkılarının varlığı bu ürünü farklılaştırır ve biyomikrit dokulu olmasını sağlar.

Kayaç; masif dokulu olup yer yer damarlıdır. TS 5694 EN 12407 Standardı’na göre, mikrokristalen yapıdadır. Kayacın tane büyüklüğü, TS EN 12407 Standardı’na göre, küçük taneli olarak nitelendirilmiştir.