Tandırda Van Balığı
Tandırda Van Balığı / Tandırda Van İnci Kefali; Van Gölü’nde yaşayan ve sazangiller (Cyprinidae) familyasından olan inci kefali (Chalcalburnus tarichi) balığının, başı kesilmeden bütün halde tandırda pişirilmesi suretiyle üretilir. Van Gölü’nün % 0,19 tuzluluk ve 9,8 pH derecesine sahip sularında yaşayan endemik bir balık türü olan inci kefali, Van balığı olarak da bilinir. Yaklaşık olarak 20 cm boya ve 70 g ağırlığa sahiptir. En fazla yedi yıl yaşar ve üç yaşında üremeye başlar.
Vücut şekli fusiform olup, baş uzunluğu yaklaşık olarak bütün boyun 1/6 ‘sı kadardır. Ağzın pozisyonu terminal olup, oldukça eğiktir ve fazla açılmaz. Vücut rengi genelde parlak gümüşidir, sırtı koyu grimsi yeşil veya koyu gri renkte, karın kısmı parlak gümüşi renktedir. Pullarla kaplı vücudunda, anal ve ventral yüzgeçler arasında pulsuz bir karın mevcuttur. Pulların üzerinde açık siyah renkte noktalar bulunduğundan parlaklıklarını yitirmişlerdir. Gözleri oldukça büyüktür. Bıyık yoktur.
Tandırda Van Balığı / Tandırda Van İnci Kefalinin geçmişi eskiye dayanır. Van ilinin mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Balığın pişirildiği tandırlar kilden yapılmaktadır. Kilin tercih edilmesinin en önemli sebebi ısıya dayanıklı olmasıdır. Ayrıca yöreye özgü kilden yapılan tandıra Van balığının kuyruğundan yapıştırılması ustalık gerektirir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.