Devrek Kireni

Zonguldak - Otelegidelim
*Görsel ve bilgiler ci.turkpatent.gov.tr web sitesinden alınmıştır.

Devrek Kireni; Zonguldak ili Devrek ilçesinde yetişen ve pomolojik özellikler bakımından Cornus Mas L. (kızılcık) özellikleri gösteren meyvedir. Yabani formda kendiliğinden yetişir ve tohum ile çoğalır. Devrek Kireninin ağacı; kuru, balçıklı topraklarda ve meşe, karaçam ile kızılçam ormanlarının alt florasında 700-1200 m arası olan yükseltilerde yer alan ormanların içinde doğal olarak yetişir. Deniz seviyesinden yüksekliği 0-160 m ile 300-500 m olan yerlerde kültüre alınarak yetiştirilir. Yetiştiricilik yapılan toprakların pH değeri 6,4-7,4 arasındadır.

Devrek Kireni ağacının boyu en çok 5-8 m’dir. Ağacın yaprakları koyu yeşil renktedir. Yaprakların üzerinde, uzunlukları 2,5-8,5 cm olan paralel tüylü damarlar bulunur. Paralel damarların arasındaki mesafe 0,3-2,2 cm’dir. Devrek Kireninin ağacı, güçlü bir kök sistemine sahiptir ancak kökler fazla derine gitmez. Coğrafi sınırda yağış ve nemin fazla olması; yüzeye yakın olan köklerin toprağın neminden yararlanmasını kolaylaştırması ve dolayısıyla bitki gelişimi bakımından önemlidir.

Devrek Kireni ağacı dik, yayvan veya sarkık şekillerde olabilir. Gövde sayısı 1-6 adettir. Dip sürgünleri ile kendisini yenilediğinden uzun ömürlü olup 300-450 yıl yaşayabilir. Bitkinin yaprakları mekik, yuvarlak ve oval şekillidir, alt kısımlarında yakıcı tüyler bulunur. Çiçekleri şubat ayında açmaya başlar ve 2-4 hafta devam eder. Çiçekler sarı renkte olup 1,5-2,5 cm çapındadır. Yaprak başına 12-15 adet meyve verir. Meyveler ilk önce sarı renkte, yaklaşık 7 mm çapında ve eliptik yapıdadır. Gelişimi tamamlanıp olgunlaşan meyvenin rengi kırmızıya döner ve 0,920-1,038 cm çapında olur. Devrek Kireninin hasadı, temmuz ayı ortasında başlayıp ekim ayı başına kadar devam eder.

Devrek Kireni sıcakta çabuk olgunlaşır. 37 °C’nin üzerindeki sıcaklardan olumsuz etkilenir. -35 °C soğuğa kadar dayanıklıdır. En yüksek sıcaklığı 37 °C’yi geçmeyen ve yıllık ortalama sıcaklığı 13-14°C olan coğrafi sınırda, yıllık yağış miktarının 700-900 mm olması, aşağıda belirtilen meyve özelliklerinin kazanılmasını sağlar.