Zonguldak Zılbıt Yemeği

Zonguldak - Otelegidelim
*Görsel ve bilgiler ci.turkpatent.gov.tr web sitesinden alınmıştır.

Zonguldak Zılbıt Yemeği; Trachystemon orientalis türü bitki, yağsız dana kıyma, kuru soğan, ayçiçek yağı, zeytinyağı, coğrafi işaret olarak 135 sayı ile tescilli Taşköprü Sarımsağı, yumurta, karabiber, pul kırmızıbiber, kekik ve tuz kullanılarak Zonguldak ilinde üretilen yemektir. Dana kıyma yerine, tereyağında hafifçe pişirilmiş pastırma da kullanılabilir. Servisi sıcak olarak ve üzerine pul kırmızıbiber serpildikten sonra yapılır.

Trachystemon orientalis türü bitki, coğrafi sınırda “zılbıt otu” olarak adlandırılır. Zılbıt otu hodan, odan, ıspıt, zirbit, zılbırık, kaldırık, kaldirik, kalındirek, burğı, mancar, zembil çiçeği ve sığırdili’ gibi isimler de bilinir. Zonguldak Zılbıt Yemeğinin üretiminde, zılbıt bitkisinin sadece yaprak ve çiçekleri kullanılır.

Zılbıt otu nisan-mayıs aylarında yetişir. Zonguldak Zılbıt Yemeğinin üretiminde taze olarak kullanımın dışında dondurularak veya salamura yapılarak muhafaza edilmiş hali de kullanılabilir.

Zonguldak Zılbıt Yemeğinin geçmişi eskiye dayanır. Zonguldak ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.