Kandıra Karpuzu
Kandıra Karpuzu, Latince tür ismi Citrullus Lanatus (Thunb.) Matsum. & Nakai olan Kocaeli ilinin Kandıra ilçesinde yetiştirilen bir tarım ürünüdür. Kandıra Karpuzu yetiştiriciliğinde tohumluk olarak yerel tohumlar ve Crimson Sweet karpuz çeşidi tohumları kullanılır. Kandıra ilçesi iklim olarak Marmara ve Karadeniz bölgelerinin iklim özelliğine sahip olup bu sebeple geçiş iklimi özelliklerini taşır. Toprak özellikleri olarak, Kandıra Karpuzunun yetiştirildiği tarım arazilerinde killi-tınlı / tınlı toprak yapısına sahiptir.
Yetiştiriciliğin yapıldığı bölgelerde taban suyu yüksek olup verimli bir toprak yapısı bulunur. Kandıra Karpuzu uzun zamanlardan beri ilçe sınırlarında üretimi yapılan, sulu, kendine has tadı ve aroması ile bilinen, tüketicileri tarafından rağbet gören Kandıra ilçesi ile ün bağı bulunan bir üründür. İlçenin geçiş iklim özelliği, verimli killi-tınlı /tınlı toprak yapısı ve kullanılan üretim metodu sayesinde ürün aşağıda verilen özelliklerini kazanır.
Meyve şekli yuvarlağa yakın olup oval görünüme sahiptir. Kabuk rengi açık yeşil ve üzeri kalın koyu yeşil çizgilidir. Kuvvetli çiçek yapısına sahip, meyve lif yapısı az olması, tüketilirken kolaylıkla ağızda dağılması, meyve iç renk yapısının pembe ve tonlarında olması, kabuk kalınlığının ince ve kesilirken simetrik olarak parçalanmaması en önemli karakteristik unsurlarıdır. Bunun yanında iklim, yetiştirme koşulları ve meyvenin olgunluk durumuna göre değişmekle birlikte; meyve boyu en az 25 cm, meyve eni en az 15 cm ve meyve ağırlığı en az 8 kg olarak yetiştiriciliği yapılır.