Kocaeli Şehir Rehberi
İzmit olarak da bilinen Kocaeli, gelişen sanayi sektörü ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Türkiye’nin en büyük sanayi ve ticaret kentlerinden biridir. 2023 verilerine göre yaklaşık 2.120.000 kişilik bir nüfusa sahip olan Kocaeli, ülkenin en kalabalık 10. şehridir. Yazları sıcak ve az yağışlı, kışları ise genellikle yağmur ve ara ara kar yağışları ile ılımandır. Kocaeli, turizm açısından da giderek gelişen bir il olarak dikkat çekmektedir.
Kocaeli Tarihi
Kocaeli, tarihi geçmişiyle oldukça zengin bir şehirdir. İlk çağlarda Bitinya bölgesinde yer alan Kocaeli, 284 yılında Roma İmparatorluğu tarafından Nicomedia olarak başkent ilan edilmiştir. 11. yüzyılda Anadolu Selçukluları’nın egemenliğine giren şehir, Haçlı Seferleri sonrası tekrar Bizans İmparatorluğu’nun kontrolüne geçmiştir. Kocaeli, 6 Temmuz 1920’de İngilizler ve 28 Nisan 1921’de Yunanlar tarafından işgal edilmiştir. Ancak, Kurtuluş Savaşı sırasında 28 Haziran 1921’de şehir bu işgalden kurtulmuştur.
Kocaeli'nde Nerede Kalınır?
Kocaeli, konaklama konusunda ziyaretçilere geniş bir yelpaze sunar. Şehir, 5 yıldızlı lüks otellerden ekonomik ve konforlu tesislere kadar birçok seçenek bulundurur. Ziyaretçiler, hem yaz hem de kış tatilleri için bütçelerine ve tercih ettikleri konfor seviyesine göre uygun bir konaklama seçeneği seçebilirler. Kocaeli’nin çeşitli konaklama alternatifleri, keyifli bir tatil deneyimi sağlamayı garanti eder.
Günübirlik Maşukiye Sapanca Ormanya Turu
Batı Karadeniz Turu | İzmir Çıkışlı
Şile Ağva Abant Yedigöller Gölcük Maşukiye Ormanya Turu | İzmir Çıkışlı
Kocaeli'ne Ulaşım
Kocaeli’ne havayolu ile ulaşım için en yakın nokta, İstanbul’daki Sabiha Gökçen Havaalanı’dır. Alternatif olarak, Türkiye’nin pek çok şehrinden otobüs seferleriyle de Kocaeli’ne kolayca ulaşabilirsiniz. Denizyolu ile seyahat etmeyi tercih edenler için, Gebze-Eskihisar ve Yalova-Topçular arasında 24 saat boyunca arabalı vapur seferleri düzenlenmektedir. Bu çeşitli ulaşım seçenekleri, Kocaeli’ne rahat ve pratik bir şekilde varmanızı sağlar.
Kocaeli'nde Şehir İçi Ulaşım
Kocaeli’nde şehir içi ulaşım için ziyaretçiler, özel halk otobüsleri, belediye otobüsleri, minibüsler, tramvaylar ve taksileri tercih edebilirler. Şehirde, KentKart adında akıllı ödeme sistemi bulunan ulaşım kartları sayesinde, hem ekonomik hem de rahat bir ulaşım deneyimi yaşamak mümkündür. KentKart ile toplu taşıma araçlarında hızlı ve kolay ödeme yaparak şehir içi hareketliliğinizi sorunsuz bir şekilde sağlayabilirsiniz.
Kocaeli'nde Ne Yenir?
Kocaeli mutfağı, çorbadan hamur işlerine kadar geniş bir lezzet yelpazesi sunar ve yöresel kültürü yansıtan eşsiz tatlar içerir. Kocaeli’nin meşhur yemekleri arasında hindi dolması, alabalık, cızlama, mancarlı Kandıra pidesi, umaç çorbası, ciğceli kavurma, höşmerim, bezir yağı, tavuklu keşkek, ebe gümeci ve pişmaniye bulunmaktadır. Bu zengin çeşitlilik, ziyaretçilere Kocaeli’nin benzersiz lezzetlerini keşfetme fırsatı sunar.
Kocaeli'nde Alışveriş
Kocaeli’nin farklı ilçelerinden ve pazarlarından keyifli alışveriş yapabilir ve renkli sokaklarından gezebilirsiniz. Kocaeli’nden sevdiklerinize ve kendinize alabileceğiniz hediyelik eşyalar arasından; Kocaeli sembollü buzdolabı magneti, Şile bezinin atası olan Kandıra bezi, meşhur İzmit pişmaniyesi, Karamürsel ilçesiyle özdeşleşmiş Karamürsel sepeti, Hereke ilçesinden Hereke halısı, İzmit çiftliğinden Kandıra yoğurdu, Maşukiye yoğurdu ve el yapımı hediyelik takı ve süs eşyalardan alabilirsiniz.
Kocaeli'nde Gece Hayatı
Kocaeli’nde gençlerin de çoğunlukta olduğu mekanlarda gece hayatı da oldukça hareketlidir. Yaz kış demeden çevre illerden pek çok yerli ve yabancı turist buraya gelmektedir. Sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebileceğiniz, dans edebileceğiniz mekânlar bulunmaktadır. İstanbul’a yakın bir konumda olmasından kaynaklı buradan da pek çok kişi eğlenmek amaçlı şehre gelmektedir. Ayrıca şehir içerisinde gece kulüplerinin, barların yanı sıra pek çok canlı müzik dinleyebileceğiniz mekânlarda mevcuttur. Kocaeli’nin en renkli ve hareketli noktalarından biri İzmit Barlar Sokağı’dır. Sokakta bulunan eğlence mekânları çoğunlukla gençlere hitap etmektedir.
Kocaeli'nde Gezilecek Yerler
Kocaeli’nin gerek merkezde gerekse diğer ilçelerinde tertemiz plajları, yemyeşil milli parkları ve kaliteli kayak merkezleriyle aynı zamanda Marmara Bölgesi’nin en kendine özgü turistik şehirlerinden biri olduğu için görmeniz gereken birçok yer vardır.
Ormanya Doğal Yaşam Parkı
189 hektarlık orman alanı, benzersiz mantar evleri, donanımlı kamp ve karavan alanlarıyla dinlendirici bir gün sunuyor. Bahçelerinde onlarca kanatlı ve memeli hayvan türünü yakından görme şansı bulabileceğiniz parkta çocukların çok sevdiği deve kuşları, ceylanlar, midilli atlar ve karacaların harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Kartepe Kayak Merkezi
Kartepe Dağı eteklerinde deniz seviyesinden yaklaşık 1600 metre yükseklikte kurulan kayak merkezi; dünya standartlarındaki pistleri, kayak ekipmanları kiralayabileceğiniz tesisleri, dünya mutfaklarından lezzetler sunan restoranları ve kaliteli otelleriyle her kış binlerce insanı ağırlıyor. Her yaş grubu için kayak ve snowboard eğitimleri alabileceğiniz Kartepe Kayak Merkezi’nde çocuklara özel pistler ve geniş oyun alanları da bulunuyor.
Gayret Gemi Müzesi
Türkiye’nin ilk gemi müzesi olarak ayrı bir önemi de sahip olan Gayret Gemi Müzesi, Kore ile Vietnam savaşlarında görev alan ve 1972 yılından beri Türk Deniz Kuvvetleri’ne hizmet vererek ve ülkemizin önemli tersanelerinde Gölcük Tersanesi’nde iç bölümleri yenilenerek halkın ziyaretine açıldı. Savaş komuta merkezi ile komutanların kamaralarının yanı sıra geminin mutfak, yatakhane, çamaşırhane bölümlerini de gezebilir ve ilginç fotoğraflar çekebilirsiniz.
İzmit Saat Kulesi
1900 senesinde yapılmaya başlanmış, yapılması 1 sene sürmüştür. Sultan 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı şerefine yaptırılmıştır. Günümüzde Kocaeli’nin sembolik yapıları arasında yer almaktadır. Dört kattan oluşan yapının orta katında 2. Abdülhamit’in tuğrası, en üst katında ise saat odası bulunmaktadır.
Kerpe Kartal Kayaları
Kerpe, milyonlarca yılda sert dalgalar ve rüzgârlarla şekillenmiş birbirinden ilginç kayalarıyla tüm dünyadan fotoğrafçıların ilgisini çekiyor. Kartalı andırmasından ismini alan Kerpe Kartal Kayaları ise bölgede en çok fotoğraflanan kaya oluşumları arasındadır.
Selim Sırrı Paşa Konağı
1892 senesinde Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen konak, 2 katlı ahşap yapıdan oluşmaktadır. Antik heykel ve mimari eserlerle süslüdür. Kocaeli’nin en görkemli tarihi yapılarından biridir. Haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin yaklaşık olarak 3000 yıllık bir geçmişi vardır. Müze, 21 dönümlük bir arazi üzerine inşa edilmiştir. 1873-1910 yılları arasında inşa edilen yapının inşa planı Alman Otto Ritter tarafından çizilmiştir. Müzenin içerisinde tamir atölyesi, su deposu, lojman binası bulunmaktadır. Burada Bizans, Roma, Helenistik, Paleolitik dönemlerine ait pek çok tarihi eser sergilenmektedir.
Kuzuyaylası Tabiat Parkı
Kamp yapmaya gelenlerin uğrak noktaları arasındadır. Park’ta kamp yapmanın dışında piknik yapabileceğiniz alanlar da mevcuttur. Kuzu Yaylası’nın çevresi, el değmemiş güzelliklerin korunması için 2011 yılında milli park ilan edildi. Şehrin en popüler doğaya kaçış noktalarından biri olan ve Maşukiye sınırlarında yer alan Kuzuyayla Tabiat Parkı; Sapanca Gölü manzaralı yürüyüş yolları, oksijen seviyesi yüksek temiz havası, mesire alanları, seyir terasları ve kır lokantalarıyla yılın yorgunluğunu atmak için ilk uğramanız gereken yerlerdendir.
Kocaeli Bilim Merkezi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK’ın katkılarıyla 2015 yılında hizmete açıldı. Her yaştan çocuğa bilim ile teknolojiyi eğlenceli bir şekilde anlatmayı amaçlayan ve 8.500 metrekarelik geniş bir alanı kapsayan bilim merkezinin içerisinde 250’den fazla deney alanı, sergi salonları, kütüphaneler ve ilginç atölyeler bulabilirsiniz.
Pertev Mehmet Paşa Cami ve Külliyesi
1579 yılında inşa edilen Pertev Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi. Halk arasında Yeni Cuma Camii olarak da bilinen ve ismini II. Selim’in veziri Pertev Mehmet Paşa’dan alan külliyenin içerisinde sübyan mektebi, şifahane, cami, hamam ve çeşme gibi farklı bölümler bulunuyor. Mimar Sinan’ın etkileyici eserlerinden biri olmasıyla dikkat çeken ve klasik Osmanlı mimarisine sahip olan görkemli Pertev Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi, görülmeye değer Kocaeli yapılarından biridir.
Pembe Köşk
Kocaeli, pek çok tarihi köşk ve konağa ev sahipliği yapıyor, bu yapılar arasında etkileyici olanlardan biri ise 20. yüzyılın başlarında inşa edilen Pembe Köşk. Aslına uygun olarak restore edilerek halka açılan tarihi köşk; özel tasarımlı pencereleri, etkileyici taş ve ahşap mimarisi ile görülmeye değer güzellikte. 3 katlı olarak tasarlanan ve klasik Osmanlı mimarisini yansıtan Pembe Köşk’ün bir bölümü, panoramik İzmit Körfezi manzaraları eşliğinde geleneksel Osmanlı yemekleri tadabileceğiniz bir restoran olarak da hizmet veriyor. Pembe Köşk’ün el yapımı halılar, antikalar, 19. ve 20. yüzyıl mobilyaları ile süslü odalarını gezdikten sonra restoranında da mola vererek yöresel yemekleri tadabilirsiniz.
Eskihisar Kalesi
1241 yılında yapılan Eskihisar Kalesi. Bizans döneminde inşa edilen ve Osmanlı döneminde de genişletilerek kullanılmaya devam eden etkileyici kale, 1998 yılında aslına uygun olarak restore edilerek turizme kazandırıldı.
Kocaeli'nin Kendine Özgü Coğrafi ve Tescilli Ürünleri
Kocaeli, meşhur yemeklerinin yanı sıra tescil almış özel ürünleriyle de dikkat çeker. Bu ürünler arasında Gebze Bayram Çöreği, Hereke Yün El Halısı, Hereke Yün İpek El Halısı, Hereke İpek Halısı, Kandıra Bezi, Kandıra Darlısı, Kandıra Karpuzu, Karamürsel Sepeti, Nüzhetiye Bebeği, İzmit Pişmaniyesi ve İzmit Simidi bulunmaktadır. Bu tescilli ürünler, Kocaeli’nin zengin kültürel mirasını ve yerel üretim kalitesini yansıtır.