Sürmene Pidesi
Sürmene Pidesi 1940’lı yıllardan beri Sürmene ilçesinde yapılan bir pidedir. Ürün, elle dairesel açılan hamura yöreye özgü tatlardan köy peyniri(tuzlu peynir) ve tereyağı eklenerek hazırlanır. Sürmene ilçesinde sadece yörenin mera ve yaylaklardan ve buralarda biçilen otların ve kurutulmasıyla elde edilen yemlerle beslenen hayvanların sütlerinden hazırlanan peynir ve tereyağı kullanılması ürünün en önemli özelliklerindendir.
Sürmene Pidesine yörede tuzlu peynir veya köy peyniri olarak bilinen peynir, hafif sarı-kırmızı renkte, olgunlaşmış peynirin süt kokusuna sahip küçük ve büyük parçalar halinde olan bir peynirdir. Bu peynir, kolot ve civil peynirinin karışımından oluşur. Kolot peyniri; Sürmene ilçesinde yetiştirilen ineklerin sütü yağsız şekilde alınır ve ekşitilir. Hafif ateşte elastik hale gelene kadar karıştırılır. Elde edilen teleme tülbentle süzülür. Süzülen peynire oklava ile tekerlek biçimi verilir. Civil peyniri; Sürmene ilçesinde yetiştirilen inek sütünün kestirilmesiyle oluşan küçük parçacıklı peynirdir.
Üründe kullanılan tereyağı, Sürmene ilçesinde yetiştirilen ineklerin sütünden üretilen tuzsuz, sarımsı renkte ve hafif buruk tada sahip tereyağıdır. Eridiğinde şeffaf, berrak görünüşlüdür. Sürmene Pidesi, içeriğinde bulunan yoğun yağ tadı sebebiyle genellikle ekmekle tüketilir.