Beypazarı Dolması

Otelegidelim-Coğrafi İşaretler-Ankara

Beypazarı Dolması / Beypazarı Yaprak Sarması; pilavlık pirinç, çekilmiş dolmalık kuzu eti, kuru soğan, yeşil soğan, maydanoz, dereotu, pul biber, karabiber, salça, tuz ve limon suyu kullanılarak hazırlanan harcın, ince ve damarsız yapıya sahip Ak Püskül (Ak Büzgülü) çeşidi asmanın yaprağına sarılıp pişirilmesi suretiyle üretilen yemektir. Limon suyu yerine limon tuzu, koruk veya erik pestili de kullanılabilir. Beypazarı Dolmasının / Beypazarı Yaprak Sarmasının servisi, yemeğin suyuyla birlikte yapılır. Beypazarı Dolmasının / Beypazarı Yaprak Sarmasının geçmişi eskiye dayanır.

Beypazarı mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Günlük tüketimin yanı sıra düğün gibi özel davetlerde ikram edilir. Üretimi, özellikle ince, sıkı ve küçük sarılması ile sulu olarak servis edilmesi bakımından coğrafi sınıra özgü koşullar bulundurur. Bu sebeplerle Beypazarı Dolmasının / Beypazarı Yaprak Sarmasının, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Beypazarı Dolmasının / Beypazarı Yaprak Sarmasının üretiminde, coğrafi sınırda yetiştirilen Ak Püskül (Ak Büzgülü) çeşidi asmaya ait yapraklar kullanılır.