Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Konya

Fasulyenin yetiştirilme dönemlerinde (vejetasyon süresi – 20 Nisan/10 Eylül) gece ve gündüz sıcaklıkları farkı yüksektir. Gece ve gündüz sıcaklık farkı bitkinin vejetasyon süresini artırmakta dolayısıyla geç olum sağlar. Akçabelen, doğal bitki örtüsü olarak geniş orman alanları ile kaplıdır. Tarımda kullanılan arazilerinin büyük bir bölümünün eskiden orman olması nedeniyle; organik maddece zengin, tuzluluk yönünden sıkıntısız ve besin madde dağılımı homojen bir toprak yapısına sahiptir. Sulama suyu, kış aylarında ormanlarla kaplı dağlara yağan kar ve yağmurların toplandığı Derebucak Barajından ve içme suyu kalitesindeki yeraltı su kaynaklarından karşılanır.

Uzun yıllardan beri dışarıdan hiç tohum alınmadan aynı tohumlarla üretim yapılır. Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi kuru fasulye olarak önemli bir besin kaynağı olduğu gibi, baklaların ipliksiz olması dolayısı ile taze fasulye olarak da oldukça aranan bir üründür. Hatta baklalar olgunlaşmaya başladığında bakla rengi yeşilden kırmızıya dönmekte ve bu zamanda toplanan baklalar barbunya olarak alıcı bulur.

Akçabelen Mahallesinde tarım alanları çok küçük ve parçalı olduğundan, üreticiler küçük alanlarda az miktarda aile işletmesi şeklinde üretim yapar. Kaliteli ürün alabilmek için bakım işleri büyük titizlikle yapılmakta olup bitkiler sarılıcı formda olduğundan genellikle sırık kullanılır. Böylece alt baklalar da güneş ışığından maksimum yararlanarak tanelerin daha iri ve üniform olmasında önemli bir katkı sağlar.

Diğer Coğrafi İşaretler