Derbent Fasulyesi

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Konya

Derbent Fasulyesi; Konya ili Derbent ilçesinde yetiştirilen, bakla uzunluğu ortalama 8-14 cm, ipliksiz, bakla içindeki tane şekli böbreğimsi ve tane rengi beyaz olan fasulyedir. Tohumluk olarak, coğrafi sınırda yetiştirilen Derbent Fasulyesi kullanılır, dışarıdan tohumluk alınmaz. Derbent Fasulyesi yeşil olarak taze tüketim için yetiştirilir. Derbent Fasulyesi coğrafi sınırda 1440-1520 m rakım arasındaki yaylalarda yetiştirilir. Bölgenin etrafı orman alanları ve tepelikler ile çevrelenmiştir. Rakımın yüksek olması bölgede farklı rüzgâr akımını yoğunlaştırır.

Fasulyenin yetiştirilme dönemlerinde (özellikle ilk hasadın başladığı 20 Haziran sonrası) gece ve gündüz sıcaklık farkı yüksektir. Gece ve gündüz sıcaklık farkı bitkinin vejetasyon süresini arttırarak geç olum sağlar.

Derbent Fasulyesinin çiçeklenme ve bakla dönemlerinde bölgede optimum sıcaklık ve nem değerleri görülür. Nem ve sıcaklık değerleri fasulye yetiştiriciliğinde verim ve kaliteye etki eden faktörlerdir. Özellikle çiçeklenme döneminde yüksek sıcaklıklar (30°C ve üstü) döl tutumunu olumsuz yönde etkileyerek verim ve kaliteyi etkiler. Derbent Fasulyesi üretimi yapılan bölgede ise çiçeklenme dönemi olan mayıs sonu ve haziran aylarında en yüksek sıcaklık 28-29 °C’dir.

Diğer Coğrafi İşaretler