Emet Kebabı

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Kütahya

Emet Kebabı; keçilerin bütün olarak odun ateşiyle yanan taş fırınlarda pişirilmesi suretiyle Kütahya ili Emet ilçesinde üretilen kebaptır. Pişen etler, yağlı kâğıt üzerine konularak servis yapılır. Emet Kebabının üretiminde; 2 yaşını doldurmamış, 18- 40 kg ağırlığında olan ve erkeç adı verilen kısırlaştırılmış erkek keçiler kullanılır. Keçiler, kebap pişirmeye başlamadan 5 saat önce kesilir. Emet Kebabının geçmişi eskiye dayanır. Emet ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Hazırlanması

Emet Kebabı; tercihen coğrafi sınırda beslenen, 2 yaşını doldurmamış, 18- 40 kg ağırlığındaki erkeç keçiler kullanılır Keçiler, kebabı pişirmeye başlamadan 5 saat önce, karkas üzerindeki zar kısmına zarar verilmeden dikkatlice kesilir. İçi boşaltılır ve bütün halde bir çubuğa geçirilir, ön ve arka ayakları vücuda paralel olacak şekilde çubuğa bağlanır.

Odun ateşiyle yakılan taş fırının ısınması için yaklaşık 1 saat 15 dakika beklenir. Fırının kubbesinde bulunan taşlar, kırmızı renkten beyaza dönünce, fırındaki kül ve közler boşaltılıp temizlenir. Keçinin bağlı olduğu çubuk, fırının zeminden 10 cm yukarıda kalacak şekilde fırına yerleştirilir. Altına, kebap pişerken akan yağları toplamak amacıyla bir tepsi yerleştirilir. Fırının ağzı, havayla temasını kesmek için kül ve çamurla hazırlanan bir harçla sıvanır. 3-3,5 saat pişirilen Emet Kebabının servisi, porsiyonlandıktan sonra yağlı kâğıt üzerine konularak yapılır.