Tavşanlı Güveci / Tavşanlı Göveci

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Kütahya

Tavşanlı Güveci / Tavşanlı Göveci; 2 yaşındaki erkek keçi etinin veya dananın kaburga ve arka kol etlerinin, tabanına tuz serpilen güveç içine konularak ateş tuğlasından yapılmış fırında pişirilmesi ile elde edilen bir yemektir. İsteğe bağlı olarak sadece et de kullanılabileceği gibi ön pişirmeden sonra domates, biber, karabiber, pul biber, kemik suyu ve salça kullanılarak da üretilebilir.

Tavşanlı Güvecinin / Tavşanlı Gövecinin pişirildiği kap; killi toprağın çamur haline getirildikten sonra çeşitli işlemlerden geçirilerek fırınlanması ile elde edilen güveçtir. Fırınlanan pişirme kabının iç kısmı gıdaya uygun lak (film) tabakası ile kaplanır. Güveç kabı ilk kez kullanılmadan önce, lak tabakasının yüzeyi iç yağı ile yağlanarak 110-120℃’de 1-2 saat tavlanır.

Tavşanlı Güvecinin / Tavşanlı Gövecinin pişirildiği fırının alt ve iç yüzeylerinin tamamı, ateş tuğlası ile kaplıdır. Taban genişliği 2-2,25 metre, yarı konik, yüksekliği 115-125 cm’dir. Taban ateş tuğlasının alt yüzeyi cam yünü ya da cam parçaları ile kaplanarak yalıtım sağlanır.

Tavşanlı Güvecinin / Tavşanlı Gövecinin geçmişi eskiye dayanır. Tavşanlı ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle Tavşanlı Güveci / Tavşanlı Gövecinin coğrafi sınır ile ün bağı vardır.

Diğer Coğrafi İşaretler