Malatya Kayısı Çekirdeği

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Malatya

Malatya Kayısı Çekirdeği, coğrafi sınırda yetiştirilen Hacıhaliloğlu, Kabaaşı, Çataloğlu, Çöloğlu, Hasanbey ve Soğancı çeşidi kayısı (Prunus armeniaca L.) meyvelerinin çekirdekleridir. Malatya Kayısı Çekirdeğinin kabuk rengi açık veya koyu kahverengi olup kabuk hafifçe pürüzlüdür.

 
Kayısı çekirdeği, kabuk ve içten meydana gelir. Çekirdek, meyve ağırlığının %12-15’ini oluşturur. Bu çekirdeğin %30’unu çekirdek içi oluşturur.

Çekirdeğin ağırlığı ortalama 1-4 gramdır. Kayısı üretiminin yan ürünü olan kayısı çekirdeği bölge ile ünlenmiş ve tercih edilen bir ürün haline gelmiştir.

Kayısı çeşidine bağlı olarak kayısı çekirdekleri acı veya tatlı tada sahip olabilir. Aşılı olmayan, “zerdali” olarak tanımlanan kayısıların çekirdekleri genellikle acıdır. Acılık hidrolizden sonra hidrosiyanik asit oluşturan amigdalin bileşiğinin varlığından kaynaklanır. Coğrafi sınırda yetiştirilen kayısıların neredeyse tamamının aşılı kayısılar olması nedeni ile Malatya Kayısı Çekirdeği amigdalin bileşiğini çok düşük düzeyde içerir ve tadı tatlıdır. Bu, Malatya Kayısı Çekirdeğinin en önemli özelliğidir.