Malatya Yağlı Ekmeği

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Malatya

Malatya Yağlı Ekmeği; ekmeklik buğday unu veya tam buğday unu, su, tuz, margarin yağ (tercihen tereyağı) ve yaş maya kullanılarak hazırlanan hamurun, üzerine yumurta sarısı sürülüp susam ve çörek otu serpildikten sonra odun veya doğalgazlı taş fırında pişirilerek üretilen ekmektir.

Malatya Yağlı Ekmeğinin pişmiş ağırlığı yaklaşık 100 g’dır. Kalınlığı 1 cm kadar olan, 20 cm çapına yakın daire şeklindedir.

Malatya Yağlı Ekmeğinin pişirildiği odun ile çalışan taş fırınlar, sıcaklığı uzun süre muhafaza edebilmeleri için özel olarak tasarlanmıştır. Fırın tabanı yarım daire olan çeyrek küre şeklindedir. Tabanda aşağıdan yukarıya sırası ile kırmızı toprak, yalıtım malzemesi olarak kireç, tuz, cam tozu ve karataş bulunur. Küre kısmında ise taş, kırmızı toprak, tuz, tuğla ve beton bulunur. Fırının giriş kısmı yaklaşık olarak 1 m eninde ve 70 cm yüksekliğindedir. Bu açıklığın hemen üstünde dumanın dışarı çıkması için baca bulunur. Ayrıca içeri hava girişini sağlayan bir de körük bulunur. Taban kısmının yaklaşık %35’i ateş için ayrılmıştır.

Malatya Yağlı Ekmeğinin geçmişi eskiye dayanır. Malatya ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Diğer Coğrafi İşaretler