Manisa Taban Simidi
Manisa Taban Simidi un, su, nohut mayası, pekmez ve susamdan oluşan bir unlu mamul ürünüdür. İçeriğinde bulunan nohut mayası nedeniyle tatlımsı olup içi beyaz renktedir. Nohut mayası yapımı sırasında kullanılanın dışında ürüne tuz eklenmemektedir ve şeklinin yassı olmasından dolayı taban simidi adını almıştır.
Manisa Taban Simidi yapımında kullanılan malzemelerin özellikleri aşağıdaki gibidir:
Un: Üretimde kullanılan un ekmeklik buğday unu Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu tebliğine uygun olmalıdır.
Su: Üretimde kullanılan su İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik Kriterlerine uygun olmalıdır.
Nohut mayası: Nohut mayası yapımında Manisa’da yetişen küçük daneli nohutlar kullanılır. Bu nohutlar üç ya da dört parçaya ayrılacak şekilde kırılır ve sonrasında su ve tuz eklenerek nohut mayası oluşturulur. Üründe ana lezzeti sağlayan nohut mayasıdır. Türk Gıda Kodeksi tuz tebliğine uygun üretilmiş olan tuz, nohut mayası oluşumunda oldukça önemli rol oynamaktadır. Zira üretimde başka bir aşamada tuz kullanılmamaktadır. Tuz maya içerisinde mikrobiyolojik bozulmaların önlenmesi ve maya elde edilmesinde fermantasyona yardımcı olması için kullanılmaktadır.
Pekmez: Susamın Manisa Taban Simidi yüzeyine yapışması ve susam ile beraber Manisa Taban Simidinin kabuğuna renk vermesi amacı ile kullanılır. Pekmez Manisa bölgesinde yetişen Sultaniye üzümünden elde edilen pekmez olmalıdır. Sultaniye üzümünden elde edilen pekmez suya girdiğinde parlak bir renk almaktadır.
Susam: Manisa Taban Simidinin üzerine kaplama maddesi olarak kullanılan susamın yağ oranı %30’dan yüksek, aroması kuvvetli olmalı ve içerisinde yabancı madde bulunmamalıdır.