Vezirköprü Semaveri

Samsun - Otelegidelim

Vezköprü Semaveri kalaylı teneke, galvanize sac, krom-nikel ve bakır hammaddeleri kullanılarak yassı formda üretilen, yaklaşık olarak 30-38 parçadan oluşan, kömür ya da çalı çırpı benzeri ateş ile ısıtılarak suyun ısınması ve çayın demlenmesini sağlayan temel bölümleri bulunan ve el sanatı ile üretilen musluklu özel bir çay demleme aracıdır.

Vezirköprü Semaveri yassı formuyla diğer semaverlerden farklı olup işlevsel niteliği yüksektir. Ayrıca suyun kaynağının tespitini sağlayan düdüklü semaver üretimi de yöreye özgüdür.

Vezirköprü semaver ustalarının yüz yılı aşkın tarihsel süreç içerisinde bilgi ve birikimleri yoluyla semaver üretimi gelişim göstermiş ve semaverin işlevsel niteliği artmıştır. Bununla birlikte kullanılan malzemeden kaynaklanan ucuzluğu ve kullanımdaki pratikliği nedeniyle oldukça yaygındır.

Vezirköprü Semaveri çeşitli boylarda imal edilebilmektedir. Vezirköprü Semaverleri yaklaşık olarak 2-6 lt su alabilmektedir. Ürünün kullanımı pratik olup evde, tarla ve bahçe gibi tarım alanlarında ayrıca eğlence ve piknik mekânlarında oldukça yaygın kullanımı bulunmaktadır.

Çalı-çırpı gibi basitçe bulunabilecek yakacaklarla kolayca kaynatılabiliyor oluşu da özellikle kırsal kesimde kullanımını yaygınlaştırmıştır.

Vezirköprü düdüklü semaveri; tarlada veya bahçelerde çalışan işçilere çay suyunun kaynadığını haber verilmesi amaçlanarak yıllar öncesinde geliştirilmiştir. Çayın demliklere göre az bir ateşle çabuk olarak demlenmesi, semaverin kendine has özelliğidir. Bununla birlikte semaverde demlenen çay, ateş sönse bile uzunca müddet soğumadan kalmaktadır.