Karaköprü Tat Karpuzu

Şanlıurfa - Otelegidelim
*Görsel ve bilgiler ci.turkpatent.gov.tr web sitesinden alınmıştır.

Karaköprü Tat Karpuzu; Şanlıurfa ili Karaköprü ilçesinde yetişen ve kabakgiller familyasından olan tek yıllık karpuz (Citrullus lanatus) bitki türünden elde edilir. Geçmişi eskiye dayanan ve önceleri yetiştirildiği mahallenin Tatburç olan adıyla anılan Karaköprü Tat Karpuzu; nüfuz sahibi kişilere ve taziye ziyaretlerine gidilirken hediye olarak götürülür ve tadı nedeniyle “kurabiye karpuzu” olarak da bilinirdi.

Karaköprü Tat Karpuzunun bitkisi kol atarak gelişir. Kurak koşullarda ana gövdenin uzunluğu, meyve hasadı zamanında orta seviyelere ulaşır. Yaprak ayası uzunluğu 10-18 cm, yaprak ayası genişliği ise 7-11cm arasında değişir. Yaprak ayası rengi yeşil, renk yoğunluğu koyudur. Yaprak parçalılık derecesi ilk çiçekten sonra derin, bitkinin 3. ana yaprağının kenarının yarılması da derindir. Yaprak ayası kabarcıklı olup kenarda dalgalanma ve benekli yapı görülür. Yaprak sapının uzunluğu 4-5 cm’dir. Çiçeklerin durumu monoik, yani tek evciklidir. Erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde farklı yerlerde bulunur ve erselik çiçekler yoktur. Dişi çiçeğin taç yaprağının uç şekli keskin olup, yumurtalığın uzunluğu 2-3 cm, eni ise 0,5-0,8 cm arasındadır. Yumurtalıkta tüylülük gözlenir.

Yüksek sıcakta ve genel olarak susuz koşullarda yetiştirilen Karaköprü Tat Karpuzunun meyve kaide kısmı düz- yuvarlak, meyve alt ve üst kısımlarındaki çukurluk yüzeysel, meyve uç kısmı ise düzdür.

Karaköprü Tat Karpuzunun meyve ağırlığı yaklaşık 8 kg’dır. Meyvenin uzunlamasına kesiti silindiriktir. Meyve kabuğunun zemin rengi yeşil, kabuğun yeşil renk yoğunluğu ise çok açık yeşildir. Meyve kabuğunda dar çizgiler bulunur. Bu çizgilerin yeşil renk yoğunluğu çok açıktır. Meyve dış kabuk kalınlığı ise 16,2 (±2,4) mm’dir.