Şırnak Coğrafi İşaretler

Şırnak - Otelegidelim

Beytüşşebap Jirki Kilimi

Beytüşşebap Jirki Kilimi, Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde saf yünden dokunan, kök boyalarla renklendirilen ve özgün desenler taşıyan kilimdir.

Şırnak - Otelegidelim

Cizre Bırınczer

Cizre Bırınczer; pirinç, su, şeker, tarçın ve safran/zerdeçal ile hazırlanan, sarı veya turuncu renkte, soğuk servis edilen tatlıdır.

Şırnak - Otelegidelim

Cizre Luzine Tatlısı

Cizre Luzine Tatlısı; irmik, şeker, buğday unu, ceviz ve su ile yapılan, ramazan ayında yoğun üretilen, eşkenar dörtgen dilimlenen tatlıdır.

Şırnak - Otelegidelim

Cizre Memilheva Kurabiyesi

Cizre Memilheva Kurabiyesi; badem, şeker ve yumurta akı ile yapılan, düğün ve bayramlarda ikram edilen, dişli çarka benzeyen, badem tadı baskın kurabiyedir.

Şırnak - Otelegidelim

Cizre Meyre

Cizre Meyre / Mehir; yoğurt, dövme buğday, dolmalık kabak ve yarpuz ile yapılan, sıcak ya da soğuk servis edilen eski bir Cizre yemeğidir.

Şırnak - Otelegidelim

Silopi Behnat İnciri

Silopi Behnat İnciri; Şırnak’ın Silopi ilçesinde yetişen, sarı kabuklu, içi pembemsi kırmızı ve çok tatlı bir incirdir. Hasat Temmuz-Ekim’de yapılır.

Şırnak - Otelegidelim

Şımşıpe

Şımşıpe, Şırnak’a özgü bir dolma ve sarma yemeğidir. Soğan, pirinç, kabak, patlıcan, biber ve domatesle yapılan bu tarihi yemek M.Ö. 6000’lere dayanır.

Şırnak - Otelegidelim

Şırnak Dergul Tahini

Şırnak Dergul Tahini, susamın taş ocakta kavrulup su değirmeninde öğütülmesiyle üretilir. Katkı maddesi kullanılmaz, doğal aromasını korur.