Yalova Kivisi
Yalova Kivisi, Hayward çeşidi ile tozlayıcı olarak kullanılan Tomuri veya Matua çeşit kivi bitkilerinden üretilir. Yalova Kivisinin kabuğu kahverengi-yeşilimsi renkte olup kısa, sık ve yumuşak tüylerle kaplıdır. Meyve eti parlak yeşil renkli, şeftali-erik sertliğinde, mayhoş, hafif kokulu, orta derecede şekerli ve bol suludur. Yalova Kivisi ekim ayı sonu ile kasım ayı başlarında hasat edilir. Klimakterik bir meyve olup ağaç olumuna ulaştığında hasat edilerek soğuk hava depolarında muhafaza altına alınır. Yalova Kivisi soğutmasız koşullarda 3 ay, soğuk hava depolarında 9 aya kadar muhafaza edilebilir.
Yalova Kivisi; 4–6 cm eninde, 6–9 cm boyunda; 80–150 g ağırlığındadır. Meyve şekli, silindirik-ovalden yuvarlağa yakın yumurtamsı yapılara kadar değişir. Meyve ağırlığı ve meyve şekli Yalova Kivisinin en karakteristik özelliğini oluşturur. Meyve; hasata kadar kazandığı meyve kalitesini gösteren SÇKM, nem, C vitamini, fenolik bileşikler, titre edilebilir asitlik ve antioksidan aktivite gibi kimyasal, fiziksel ve tekstürel özelliklerini soğuk hava koşullarında depolama süresince muhafaza eder ve muhafaza süresince düşük ağırlık kayıplarına uğrar.
Yalova Kivisi hasat edildiğinde 100 gramda yaklaşık 60-65 mg C vitamini bulunur ve 5 ay soğuk hava deposunda durduğunda ise bu miktar 90-100 mg’a kadar çıkar.
Tam çiçeklenmenin yaklaşık 20-24 hafta sonrasında Yalova Kivisinin SÇKM değeri % 6-8 civarına erişir. Yalova Kivisi 3-4 ay gibi kısa süreli muhafaza edilecek ise SÇKM içeriğinin % 7-8 olması; 6-9 ay gibi uzun süreli depolama amaçlanıyorsa SÇKM içeriğinin % 6,5-7,5 olması tercih edilir. Tüketim tercihine göre en uygun hasat zamanı, refraktometre kullanılarak SÇKM tespit edilerek bulunur.
Yalova Kivisinin hasat dönemi ve 5 aylık soğukta muhafaza şartlarında, hasat dönemindeki asitlik değerlerini büyük ölçüde korur. Bu nedenle depolama süresince meyvenin kalitesine ve raf ömründe olumsuz bir değişiklik olmaz.