İstanbul Şehir Rehberi
Tarihi yerler, doğal güzellikler ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken İstanbul, Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer alır ve ülkenin en kalabalık ilidir. Nüfusu 14 milyonu aşan İstanbul, dünyanın en büyük beşinci şehri olarak öne çıkar. Ekonomik, tarihî ve sosyo-kültürel açıdan önemli bir merkezdir. İstanbul, Asya ve Avrupa’yı birleştiren tek şehir olarak iki kıta arasında köprü kurar. Ancak, yoğun kalabalığı ve trafiği, şehri gezmeyi zorlaştırabilir; hafta içi mesai saatleri dışında daha rahat keşfedilebilir.
İstanbul Tarihi
İstanbul, dünyanın en eski şehirlerinden biri olarak tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 330-395 yılları arasında Roma İmparatorluğu’nun, 395-1204 yılları arasında Bizans İmparatorluğu’nun, 1204-1261 yılları arasında Latin İmparatorluğu’nun ve 1261-1453 yılları arasında tekrar Bizans İmparatorluğu’nun başkenti olmuştur. 1453-1922 yılları arasında ise Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olmuş, 1517’den 1924’e kadar İslam dünyasının merkezi olarak da hizmet vermiştir. İstanbul, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalan birçok tarihi esere ev sahipliği yapar; camiler, kiliseler ve Musevi dini yapıları ile zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Şehir, tarih öncesi çağlardan Cumhuriyet Dönemi’ne kadar pek çok döneme tanıklık etmiştir.
İstanbul'da Nerede Kalınır?
İstanbul, beş yıldızlı lüks otellerden butik otellere kadar geniş bir konaklama yelpazesi sunar. Şehrin dört bir yanındaki gösterişli oteller, hem merkezi konumları hem de sundukları yüksek standartlardaki hizmetlerle dikkat çeker. Ayrıca, bütçenize uygun birçok alternatif konaklama imkanı da bulunur, bu sayede şehrin her semtinde rahat ve uygun fiyatlı seçenekler bulmak mümkündür.
Şile Ağvalı Keyif Kültür İstanbul Turu | İzmir Çıkışlı
Şile Ağva Abant Yedigöller Gölcük Maşukiye Ormanya Turu | İzmir Çıkışlı
İstanbul'a Ulaşım
İstanbul, dünya genelindeki birçok şehirden Sabiha Gökçen Havalimanı ve İstanbul Havalimanı’na direkt uçuşlar sunar. Türkiye’nin her kentinden Esenler Otogarı, Harem Otogarı veya Alibeyköy Otogarı’na otobüsle, bazı şehirlerden ise trenle ulaşım mümkündür. Ayrıca, İstanbul, deniz, hava ve kara ulaşımının merkezi konumunda olup, Türkiye üzerinden tüm dünyaya aktarma sağlayan bir ulaşım noktasıdır.
İstanbul'da Şehir İçi Ulaşım
İstanbul’da şehir içi ulaşım için otobüs, minibüs, tramvay, metrobüs, metro, deniz otobüsü, taksi ve araç kiralama seçeneklerini kullanabilirsiniz. Ulaşımınızı kolaylaştırmak için İstanbulKart’ı tercih edebilirsiniz. Bu kart dışında nakit olarak yalnızca minibüs ve taksileri kullanabilirsiniz.
İstanbul'da Ne Yenir?
İstanbul’un mutfak kültürü, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden izler taşır. Son yıllarda Güneydoğu Anadolu mutfağından kebapçılar da oldukça popüler hale gelmiştir. İstanbul’da tercih edilen lezzetler arasında döner, hamburger, pizza, lahmacun, dürüm, sandviç, balık ekmek, tantuni, halka tatlısı, lüfer balığı, simit, lokum, badem ezmesi, Kanlıca yoğurdu, Beykoz kebabı, Sarıyer böreği, sakızlı muhallebi, Vefa bozası, İstanbul pilavı, lakerda, fava, tost ve sosisli bulunur.
İstanbul'da Alışveriş
İstanbul’da, dünyaca ünlü markaların mağazalarını Nişantaşı ve Bağdat Caddesi gibi semtlerde bulabilirsiniz. Yöresel ürünler arayanlar için Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı ideal seçeneklerdir. Yabancı turistler genellikle altın, gümüş takılar ve deri ceket, çanta gibi ürünleri tercih etmektedir.
İstanbul'da Gece Hayatı
İstanbul, Türkiye’nin en zengin gece hayatına sahip şehri olarak öne çıkar. Kentte her akşam canlı konserler sunan mekanlar ve kaliteli gece kulüpleri bulmak mümkündür. Taksim ve Beyoğlu’ndaki barlar popülerliğini korurken, Tünel ve Karaköy’deki mekanlar da son yıllarda ilgi çekmeye başlamıştır. Yaz aylarında Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda ünlülerin konserleri düzenlenir. Ayrıca, ailece sakin bir akşam geçirmek isteyenler için kafe ve çay bahçeleri de ideal seçenekler sunar.
İstanbul'da Gezilecek Yerler
İstanbul tarihi ve doğal zenginlikleri bakımından dünyanın en önde gelen şehirlerinden biridir. Bu şehir zamanında iki büyük imparatorluğa ve iki kutsal dine merkez olmuştur.
Ayasofya Cami
Yapımına 532 yılında başlanan Ayasofya, dünyanın 8.harikası olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde hala heybetli kubbesiyle dikkat çeken Ayasofya kilise ve cami olarak kullanımından sonra müzeye çevrilmiştir. Daha sonrasında tekrar Cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Topkapı Sarayı
İstanbul’un başkentlik yaptığı Osmanlığı İmparatorluğu’nun yaşadığı saraydır. Haremlik, selamlık, kutsal emanetler gibi bölümleri vardır.
İstanbul Boğazı
İstanbul’un ortasından geçen boğaz etrafını çevreleyen yalılarla süslenmiştir. Özellikle denizden bir boğaz turu yaparak bu keyifli manzarayı seyredebilirsiniz.
Sultanahmet Cami
Ayasofya ile karşılıklı konumlanmış şehrin önemli camilerinden biridir. 1609-1616 yılları arasında Sultan I. Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Özellikle mavi çini ve vitrayları sebebiyle Blue Mosque olarak da adlandırılmaktadır.
Süleymaniye Cami
Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Kanuni’nin İstanbul’un fethinden sonra 4.padişah olması sebebiyle 4 minaresi, toplamda da 10. Osmanlı padişahı olduğu için 10 şerefesi bulunmaktadır.
Kapalıçarşı
Dünyanın en eski kapalı çarşılarından biri olan Kapalıçarşı altın, kıymetli eşyalar ve el yapımı halı gibi çok değerleri ürünlerin satıldığı bir yerdir.
Dolmabahçe
Osmanlı İmparatorluğunun Topkapı Sarayı’ndan sonra ikamet ettiği yerdir. Sultan Abdülmecit tarafından 1843-1856 yılları arasında yaptırılmıştır. Konumu denize sıfırdır.
Pierre Loti
Haliç’e karşı bir tepede eski bir kahvehanenin bulunduğu yerdedir. Pierre Loti terasından İstanbul manzarasını doyasıya seyredebilirsiniz. Eyüp’ten teleferikle çıkılan ve çevresinde pek çok cafe ve restoranlar bulunmaktadır.
Adalar
Antik dönemde Halkın Adaları (Demonisia) olarak anılan adalar, Bizans Dönemi’nde ise Papadonsia olarak anılmaya başlanmıştır. İstanbul’un sayfiye yerlerinden birisidir. Ulaşım sadece denizden sağlanır. Prens adaları olarak bilinir ve Büyükada, Heybeliada, Kanlıca ve Burgaz Ada olmak üzere 4 adadan oluşur.
Kız Kulesi
Üsküdar Salacak sahilinde denizin üzerindeki bir adaya inşa edilmiş tarihi bir yapıdır. Yapımı çok eski yıllara dayanıp efsanelere konu olan bu kule tüm ihtişamıyla çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Ortaköy
Ortaköy, İstanbul’un boğaz kenarında şirin bir semtidir. Çok sayıda kafe, restoran vardır ve eli işi takılar satılır.
Beylerbeyi Sarayı
İstanbul’un Anadolu yakasındaki Beylerbeyi semtinde 1861-1865 yılları arasında Salkis Balyan’a inşa ettirilmiş bir Osmanlı sarayıdır.
Yerebatan Sarnıcı
Bizans imparatoru tarafından şehrin su ihtiyacını karşılamak üzere 6.yüzyılda yapılmıştır. Yerebatan Sarayı olarak da bilinen tarihi mekân Jüstinianus tarafından kentin su ihtiyacını karşılamak için yaptırılmıştır. Yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesine sahiptir.
Galata Kulesi
Şehrin en romantik yapılarından biri olan bu yapı birçok efsaneler üretilmiş konuşulmuş ve şehrin silüetini oluşturan en önemli unsurlardan biri olmuştur. Bizanslılar tarafından Büyük Kule ismiyle anılmıştır. Osmanlı döneminde hapishane, sığınak, yangın ihbarı ve rasathane olarak kullanılmış ve günümüze kadar her defasında restore edilmiştir.
Haydarpaşa Garı
1873 yılında kurulumu yapılan yapı, Anadolu’nun ilk demir yolu hattı buradan yapılmaktaydı. Yapımı 1908 yılında biten garın Anadolu’ya tren seferleri başlandı.
İstiklal Caddesi
Trafiğe kapalı olan İstiklal Caddesi, Beyoğlu’nun ana caddesidir. 19. Yüzyıl sonlarında yapılmış apartmanların yanı sıra görkemli kapıları ve cepheleriyle de dikkat çekmiş ve eski zamanlarda ‘Grand Rue de Pera’ diye isimlendirilmiştir. Çevresinde barlar, el yapımı takılar satan dükkanlar, ahşap işleri satan tezgahlarla doludur.
Çinili Cami
1640 yılında inşa edilen yapı, çinileriyle tanınır. Cami, devlet yönetiminde etkisi güçlü harem kadınları kuşağının son temsilcisi olan Mahpeyker Kösem Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır.
Ahrida Sinagogu
Ahrida ismi, ilk Yahudi yerleşimcilerin geldiği Makedonya’daki Ohrid kasabasından türetilmiştir. Bizans döneminde kurulmuş, 17 yüzyıl sonunda restore edilmiş ve o günden bugüne kadar ibadete açıktır. Sinagog tur acentelerin önceden aldığı randevu ile rehber eşliğinde ziyaret edilebilir.
Sahaflar Çarşısı
Beyazıt Meydanı’ndan veya Kapalıçarşı’nın içinden girilir ve içerisinde seyahat rehberinden akademik çalışmalara kadar her türde kitap bulunmaktadır. 31 Ocak 1729 tarihine kadar yalnızca elyazması kitaplar satılırdı.
Bozdoğan Kemeri
Bizans sarayları ve çeşmelerine kesintisiz olarak su sağlayan sistemin bir parçası olan kemer, İmparator Valens tarafından M.Ö. 4. yüzyıl sonlarına doğru yaptırılmıştır. 19. yüzyıl sonlarına kadar kente su getirmeye devam eden kemerin kanalları önce toprak daha sonra demir borularla değiştirilmiş ve modern bir su dağıtım şebekesinin kurulmasıyla kullanım dışı kalmıştır.
Rumeli Hisarı
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1452 yılında İstanbul’un fethinin ilk adımı olarak inşa edilmiştir. 1953’te restore edilen hisar, günümüzde açık hava tiyatrosu ve Uluslararası İstanbul Müzik ve Dans Festivali gibi şenliklere ev sahipliği yapmaktadır.
Atatürk Arboretumu
Bilimsel araştırmalar ve gözlemler sonucunda oluşturulmuş ağaç koleksiyonlarıdır. Botanik bahçesi de denilen arboretum, Osmanlı döneminden kalan Kirazlıbent ve 1916 yılında oluşturulan Türkiye’nin ilk fidanlığını da barındırır.
Taksim Meydanı
Beyoğlu’nun hareketli semti olan meydan, adını 18. yüzyılda Belgrad Ormanları’ndan gelen suyun kente ‘taksim’ denildiği için ve dağıttığı su terazisinden almaktadır. Meydanın güneybatısında İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’nın eseri olan Taksim Zafer Anıtı yer almaktadır.
Gülhane Parkı
Topkapı Sarayı’nın dış bahçesi olarak kullanılan ve içerisinde gül bahçelerinin yer aldığı park, sadece yerel halkın değil yabancı turistlerin de ilgisini çekmektedir.
Otağtepe Sosyal Tesisleri
Yıldırım Beyazıd Han’ın Anadolu Hisar’ının planlarını ve inşaat hazırlıklarını yaptığı yerdir. Yapılış sebebi, İstanbul’un fethi hazırlıkları yapılırken Bizans İmparatorluğu’na Karadeniz üzerinden geçebilecek Rus ve Avrupa Devletlerinin yardımlarını engelleyebilmek için yaptırılmıştır.
Yoros Kalesi
Doğu Roma döneminde kalma tarihi bir kale olan Yoros Kalesi, özellikle bahar ve yaz aylarında turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir. Bulunduğu konum açısından da Boğaz manzarası görülmektedir. Günümüzde iç kesimlerindeki kulelerin bazıları iyi durumdayken duvarlarda da Yunanca yazılar görülmektedir.
Küçüksu Kasrı
Diğer adı Göksu kasrı olan Küçüksu Kasrı İstanbul’un Küçüksu semtinde bulunup şık mimari yapıya sahiptir. İnşası 1856 tamamlanan yapı, Sultan Abdülmecit’in isteği üzerine Nigoğos Balyan’a yaptırılmıştır.
Eyüp Sultan Cami
Yalnızca cami olmayan bu yapı, her gün çok sayıda ziyaretçiyi ağırlar. Caminin içinde birçok sayıda kabir, türbe, lahit ve dışında serviler, mezarlıklar bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’ten sonra yüzyıllar boyunca padişahların kılıçlarını kuşandığı bir yer olmuştur.
Pera Müzesi
2005 yılından beri sanatseverlerin tutkunu olan bu müze, kültür ve sanat hizmeti vermek amacıyla yapılmış ve gelen tüm misafirlerini rengarenk ortamlarıyla ağırlamaktadır.
Mısır Çarşısı
Baharat Çarşısı da olarak bilinen Mısır Çarşısı, 1660 yılından beri hizmet vermektedir. İstanbul’un en eski çarşıları arasında yer alan tarihi yapı, İstanbul’a gelen turistlerin ziyaret ettiği yerler arasında ilk sıradadır. Rengarenk baharat, yöresel yemekler, kıyafetler, kuruyemişler, çiçek tohumları ve kahve gibi envaiçeşit bulabileceğiniz bir mekandır.
Miniatürk
2003 yılından beri ziyaretçilerine açık olan ve dünyanın en geniş alana kurulmuş minyatür parkında Türkiye’deki çeşitli önemli yapıtların minyatürlerini sergilemektedir.
Demir Kilise
Avusturya’dan getirilen demir döküm parçalarının yerinde birleştirilmesiyle inşa edilen yapı, Neo-gotik ve neo-klasik etkiler taşıyan elektrik tarzdaki kilise, tümüyle demir malzemeden ve prefabrik olarak yapılmasıyla benzersiz hale gelmiştir. Rum patrikliğinden ayrı yapılanmaya sahip olarak bağımsızlığını ilan etmesini de simgeliyor.
İstanbul'un Kendine Özgü Coğrafi ve Tescilli Ürünleri
İstanbul’un zengin mutfağının yanı sıra, tescil almış birçok özel ürünü de bulunmaktadır. Bu ürünler arasında Silivri Yoğurdu, Şile Bezi ve Şile Kestane Balı öne çıkmaktadır. Silivri Yoğurdu, kıvamı ve tatlı ekşiliği ile bilinirken, Şile Bezi geleneksel dokuma teknikleriyle üretilir ve şehrin el sanatları arasında önemli bir yere sahiptir. Şile Kestane Balı ise, kestane çiçeklerinden elde edilen ve kendine has aromasıyla tanınan bir bal çeşididir. Bu ürünler, İstanbul’un kültürel ve gastronomik çeşitliliğini yansıtan tescillenmiş lezzetler ve el yapımı ürünlerdir.