Karatepe Kilimi
Karatepe Kiliminin geçmişi, Kadirli ilçesine bağlı Karatepe köyüne M.Ö. 8.yüzyıla kadar uzanır.
Karatepe Kilimi; nar kabuğu, soğan kabuğu, ceviz ağacı yaprağı, çam kabuğu sütleğen, hardal, meşe, boruk, devecik, zakkum, gelincik, sakızlık, hartlap, zeytin vb. bitkilerden elde edilen boyalar kullanılarak tamamen yün iplerden dokunur.
Karatepe Kilimlerinde, Anadolu Türk Obalarının motifleri hakim olsa da coğrafi sınırda yaşayan insanların tasarladığı motifler de kullanılır.
Karatepe Kilimlerinin kenarları çerçevelidir. Çerçeve içinde yer alan motifler baklava dilimi, yıldız, merdiven, küpeli, yar yâre küstü, yar yâre baktı, eli belinde, mihrap, koçboynuzu, taraklı, saç bağ, kurt izi, kurtağzı, yengeç, papatya, sevdi dolaştı, zikzak gibi motiflerdir. Hayvan motifi olarak kurtağzı, kurt izi, kuşburnu, kırlangıç ayağı ve ördek; bitki motifi olarak çam ağacı, gül, pıtrak, lale ve ayrıca yıldız motifi kullanılır. Akıl taşı denen ortası altıgen şeklinde açık olan yıldıza benzeyen motif de kullanılır.
Karatepe Kilimlerde geometrik motifler ağırlıklıdır. Kenar bordür üzerine küçük desenler, zemin üzerinde ise büyük motifler hakimdir.
Karatepe Kilimleri çift taraflı kullanılır. Çözgü ipinin gergin olarak dokunması ve kirkitin sert olarak vurulmasından dolayı kir, toz tutmaması ve çözgü ipinin gergin olarak dokunması ve kirkitin sert olarak vurulmasıdır.