Cimil Çorabı
Cimil Çorabı; beş adet çorap örme şişleri kullanılarak düz örgü ile örülen çoraptır. 4 adet 2’li ve 4 adet 4’lü olmak üzere 8 adet ajur lastik içerir. Ajur lastikler çoraba esneklik vererek uzun olmasına rağmen giyme kolaylığı sağlar. Düz, desenli, renkli desenli ve ajur örgü tekniği kullanılır. Desenler, çorap örülürken yardımcı iplik atışı tekniği ile işlenerek oluşturulur.
Cimil Çorabının üretiminde eskiden koyunyünü iplik kullanılırken günümüzde, yün ipin yanı sıra sentetik, akrilik veya bunların karışımı iplik de tercih edilir.
Cimil Çorabında coğrafi sınıra özgü desen ve figürler kullanılır. Eskiden çorabın zemin rengi (ana renk) olarak sadece kırmızı renk tercih edilirken günümüzde başka renkler de kullanılmaktadır. Çorabın desen ve figürleri, “pulluk” olarak adlandırılan yeşil, mavi vb. renkli iplerle yapılır. Pulluk ipleri, çorap ipine oranla daha incedir.
Cimil Çorabının geçmişi eskiye dayanır. Cimil Köyünün geleneklerinde ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınırda her çeyiz sandığında en az 10-15 çift Cimil Çorabı bulunur. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı vardır.