Beypazarı Havuç Lokumu
Beypazarı Havuç Lokumu, haşlanarak püre haline getirilen havuçlarla üretilen meyveli bir lokumdur. Jel görüntüsü düşük, parlaklığı az, mat-turuncu renkte, pütürsüz yapıda, dışı Hindistan cevizi ile kaplı ve yaklaşık 2 cm’lik küp boyutundadır. Beypazarı ilçesi, tarih boyunca nemli bir havuç üretim merkezi olduğundan, geçmişi eskiye dayanan havuç lokumunun ilçenin mutfak kültüründe önemli bir yeri bulunur. Bu sebeplerle Beypazarı Havuç lokumunun coğrafi sınır ile ün bağı oluşmuştur. Üretimde, geleneksel olarak coğrafi sınırda yetişen ve hasat edilen havuçlar kullanılır. Havuçlar ayıklanır, yıkanır, temizlenir ve pişirme kazanında 1 saat kadar haşlandıktan sonra doğrama makinesine aktarılarak püre haline getirilir.
Beypazarı Havuç Lokumu, gıda ile temasa uygun ambalajlarda, 15 – 16 °C sıcaklıkta ve rutubetsiz ortamda 6 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Beypazarı Havuç Lokumunun geçmişi eskiye dayanır. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe önemli bir yeri vardır. Üretimde kullanılan havuçlar, coğrafi sınırdan temin edilir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Beypazarı Havuç Lokumunun tüm üretim aşamaları, coğrafi sınırda gerçekleşir.