Kalecik Çöreği

Otelegidelim-Coğrafi İşaretler-Ankara

Kalecik Çöreği, içerisinde ceviz ve yenibahar baharatı bulunan, 3 kat hazırlanan hamurun her katı yağlandıktan sonra sarmal şekilde birleştirilmesi ile hazırlanan yöresel bir çörektir. Çok eski zamanlardan günümüze kadar bayramlarda, düğün, nişan ve kına törenleri gibi özel günlerde ikram edilir. Eski tarihlerde yalnızca yöre halkının ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan ve imece usulü ile taş fırınlarda pişirilen Kalecik Çöreğinin, kendine has özellikleri sayesinde Kalecik ilçesi ile ün bağı oluşmuş ve ticarete konu hale gelmiştir.

Kalecik Çöreği yapımında kullanılacak hamur, ürünün üretim tekniğine uygun olarak elde oklava ile veya hamur açma makinesinde geniş bir daire şeklinde 3 kat açılır, orta ılıklıktaki sıvı ve katı yağ (margarin) karışımı her katın üzerine sürülür, son katın üzerine yenibahar ve orta kalınlıkta dövülmüş ceviz serpilir. Kalecik Çöreği, yapımında kullanılan ceviz ve yenibahar baharatı sayesinde kendine özgü tat ve yapıyı kazanır. Çörek içinin albenili görünmesi amacıyla üretimde kullanılan ceviz içinin beyaz ve yağlı olması gerekir.
Kalecik Çöreği taş fırınlarda veya odunlu, elektrikli, gazlı fırınlarda pişirilir. Günlük olarak üretilip, streç film ambalajlarda ya da ambalajsız şekilde satılır. Tazeliğini koruması için pamuklu bez üzerinde dinlendirilerek saklanır.