Akyurt Fıtı Çorbası

Otelegidelim-Coğrafi İşaretler-Ankara

Akyurt ilçesinde yetiştirilen kunduru buğdayının hasadı yapıldıktan sonra değirmende öğütülecek kadar buğday ayrılır ve harmanlarda ya da evlerin önünde bez üzerinde kalbur (elek) ile çalkanır (elenir). Kalburun üstünde buğdaylarla birlikte kalan sap ve çöpler temizlendikten sonra buğdaylar leğenlerin içinde süzülerek yıkanır. Süzülen buğdaylar çuvallara doldurulur ve 1 gün bekledikten sonra büyük tinçlerde (bakır tavalarda) su eklenip dibi tutmaması için arada bir karıştırılarak kaynatılır.

“Bulgur kaynatma” denen bu işlemden elde edilen haşlanmış buğdaylar, suyunun süzülmesi için bir bezin üzerine yayılarak güneşte temiz bir yerde (kaşlara, harmanlara) kurumaya bırakılır. 2-3 saatte bir karıştırılan buğdaylar yaklaşık 2 günde kurur.
Akyurt Fıtı Çorbası; fıtılık bulguru, kuru soğan, yeşilbiber, domates, salça ve su kullanılarak üretilir. Akyurt Fıtı Çorbasının yapımında kullanılan fıtı denilen fıtılık bulguru, kunduru buğdayının değirmende öğütülmesi ile elde edilir. Fıtı (fıtılık bulgur) ebat olarak pilavlık bulgurdan küçük, kısırlık/köftelik bulgurdan büyük olup büyüklüğü 2- 3 mm arasındadır. Akyurt Fıtı Çorbasının geçmişi eskiye dayanır ve coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunur. Akyurt ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.