Toyga Çorbası
Amasya Toyga Çorbası; süzme yoğurt, nohut, yörede yarma veya dövme denilen kabuksuz buğday, un, yumurta sarısı, tereyağı ve nane kullanılarak üretilen yöresel çorbadır. Amasya Toyga Çorbasının üretiminde kullanılan süzme yoğurt; keçi, inek veya manda yoğurtlarından elde
edilir. Yarma ise; üveyik denilen sert buğdayın kaynatılarak kurutulduktan sonra geleneksel tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılması ile elde edilir.
Amasya Toyga Çorbası, Amasya ilinin yemek kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle düğünlerde ve özel davetlerde ikram edilir. Amasya Toyga Çorbasının geçmişi eskiye dayanır. “Toyga”; kabuğu çıkarılmış ak buğday anlamına gelir ve kökeni, Orta Asya’ya dayanır. Bileşenlerinin hazırlanması bakımından coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunur ve üretimi, özellikle çorbanın kıvamının tutturulması bakımından ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Amasya Toyga Çorbasının üretiminde kullanılan yarma, coğrafi sınırdan elde edilir. Hazırlanan naneli tereyağı çorbaya eklenip karıştırıldıktan sonra Amasya Toyga Çorbasının servisi yapılır. Çorbanın kıvamı koyu ise her aşamada su ilave edilebilir.