Kaman Cevizi

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Kırşehir

Kaman Cevizi kuvvetli kazık kök oluşturur, kökler 3-5 metre derinliğe kadar uzayabilir. Gövdede dallanma 1-2 metre yükseklikten başlar. Genç yıllarında düzgün yüzeyli ve gümüş renkte olan gövde ileri yıllarda koyulaşır (gri-siyah renk) ve kabukta uzunluğuna çatlaklar oluşur. Sürgünler tüysüz, parlak zeytin yeşili veya esmer renktedir. Protogyny çiçek yapısına sahiptir. Meyve gözleri bir yaşlı dallar üzerinde oluşur. Salkım halinde meyve yaygındır. 

Çiçeklenme zamanı 01 Nisan -16 Nisan arası olup, meyve olgunlaşması ve hasadı 20 Eylül-10 Ekim tarihleri arasındadır. Kaman Cevizi ağaçları kendine özgü yayvan taç yapısı ile diğer ceviz çeşitlerinden ayrılır. Her yıl düzenli verim verir. Yan dal verimi % 60-70 oranındadır.

Kaman ilçesi iklim yapısı ve verimli plato nitelikli topraklan nedeniyle ceviz yetiştiriciliğine oldukça elverişlidir. Kaman’da konum itibariyle karasal iklim hâkimdir. Ceviz ağaçlan yeterli oranda kış dinlenmesini gerçekleştirdiği için vegetatif dönemde dengeli bir gelişme gösterir. Kaman’da yazların sıcak ve kurak geçmesi nedeniyle ceviz yetişme döneminde düşük oransal nem hâkimdir. Bu nedenle cevizde kalite kaybına neden olan fiıngal ve bakteri kökenli hastalıklara karşı mücadele kolaylıkla yapılır. Kaman Cevizi gelişimi için durgun dönemde soğuklama ihtiyacını karşılayacak kadar soğuk; büyüme döneminde normal gelişimi sağlayacak ölçüde sıcaklık (25Kabuk Rengi Açık Kahverengi Kabuk Pürüzlülüğü Az/Orta Meyve Ağırlığı (gram) 11-16 Meyve İç Ağırlığı (gram) 5-8 İç Yüzdesi (%) 48-54 Kabuk Kalınlığı (milimetre) 1-1,4 Meyvenin Kabuktan Ayrılması Kolay Meyve Şekli Oval/Yuvarlak Meyve İriliği Orta/İri Meyve Lezzeti Yabancı tat ve koku bulunmaması 35 °C) gereklidir. Kış dinlenme isteği yaklaşık 1200-1500 saatlik süredir. Yüksek yaz sıcaklıkları ceviz yeşil kabuğunda yanmalara ve ceviz içinde büzüşmelere yol açar. Meyve gelişiminin olduğu dönemler ile hasat zamanı oluşan aşırı sıcaklar cevizde iç kararmalarına neden olmaktadır. Kaman ilçesi coğrafi konum itibariyle bu isteklere uygun ekolojik şartlara sahiptir.

Diğer Coğrafi İşaretler