Polat Kınalı Ekmek
Polat Kınalı Ekmek; tam buğday unu, su, tuz ve maya ile hazırlanan hamurun 25-30 cm çapında açılması; üzerine harç sürülüp çatalla çizilerek desen oluşturulması; genellikle pelit odunu, meşe odunu ya da kayısı odunu ile yakılan sac ocakta alt kısmının pişirilmesinden sonra ocağın ön kısmındaki taşların üzerine konularak harç sürülen üst kısmının da pişirilmesi suretiyle, Malatya ili Doğanşehir ilçesi Polat Mahallesinde üretilen ekmektir. Ekmek hamurunun ağırlığı 170-175 g, kalınlığı ise 0,4-0,5 cm’dir.
Polat Kınalı Ekmeğin üzerine sürülen orta kıvamlı harç; süt, yumurta, tereyağı, tam buğday unu, çörek otu, susam, karbonat ve tuz ile hazırlanır ve hamurun üzerine 70-75 g ağırlığında uygulanır. Harcın içeriğinde karbonat bulunması nedeniyle ekmeğin yüzeyi iyice kızararak kına rengini andıran bir renk aldığı için bu harca, coğrafi sınırda “kınalı harç” denir.
Polat Kınalı Ekmeğin alt kısmı sac ocakta, harç sürülen üst kısmı ise; coğrafi sınırda “süğe taşı” olarak adlandırılan ve sac ocağın önünde – ateşin karşısında bulunan yassı taşın üzerine konulmak suretiyle pişirilir. Süğe taşı, eski zamanlarda dağlardan getirilen siyah taşlar yontularak hazırlanırken günümüzde, hazır malzeme ile yapılan gıda ile temasa uygun taştır.
Polat Kınalı Ekmeğin geçmişi eskiye dayanır. Polat Mahallesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Özellikle sabah kahvaltısında olmak üzere her öğünde sıklıkla tüketilir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.