Sakarya Coğrafi İşaretler

Sakarya - Otelegidelim

Adapazarı Beyaz Kestane Kabağı

Adapazarı Beyaz Kestane Kabağı, Sakarya’da yetişen, kışlık kestane kabağı sınıfına ait, bölgenin ideal ekolojik koşullarında uzun yıllardır üretilen bir kabaktır.

Sakarya - Otelegidelim

Adapazarı Dartılı Keşkek

Adapazarı Dartılı Keşkek, düğün, sünnet ve bayramlarda yapılan, tavuk eti ve kızdırılmış tereyağında kırmızıbiber ve karabiberle hazırlanan dartı ile sunulan yöresel bir yemektir.

Sakarya - Otelegidelim

Adapazarı Islama Köftesi

Köfte ile servis edilen Adapazarı’na özgü ürün, kemik suyu ve baharatlarla soslanan, kızartılmış ekmek dilimlerini içerir, köftelerle birlikte sunulur.

Sakarya - Otelegidelim

Adapazarı Kabak Tatlısı

Adapazarı Kabak Tatlısı, Adapazarı Beyaz Kestane Kabağı kullanılarak yapılan, fırınlanarak veya fırınlanmadan tüketilen bir tatlıdır.

Sakarya - Otelegidelim

Geyve Ayvası

Geyve Ayvası, Sakarya ilinin Geyve ilçesinde yetiştirilen eski bir meyve türüdür. Ayvanın özellikleri, derin çiçek çukuru ve parlak sarı renk gibi dış görünüşte belirgin özellikler taşır.

Sakarya - Otelegidelim

Karapürçek Cennet Hurması Pekmezi

Karapürçek Cennet Hurması Pekmezi, Sakarya’nın Karapürçek ilçesinde yetiştirilen Trabzon hurmasıyla yapılan, koyu kahverengi ve akışkan kıvamlı bir pekmezdir.

Sakarya - Otelegidelim

Kocaali Çamdağı Kestane Balı

Kocaali Çam Dağı Kestane Balı, Kocaali ilçesindeki kestane ağaçları ve diğer çiçekli bitkilerden toplanan nektarlarla üretilen, süzme bal olarak tüketiciye sunulan bir arı ürünüdür.

Sakarya - Otelegidelim

Kocaali Hurma Kurusu

Kocaali Hurma Kurusu, Trabzon hurması meyvelerinin olgunlaşmadan toplanıp kurutulmasıyla yapılan, koyu kahverengi renkli, buruşuk yapılı ve tatlı lezzetli bir kurutulmuş meyvedir.

Sakarya - Otelegidelim

Pamukova Ceviz Ezmesi

Pamukova Ceviz Ezmesi, şeker şurubu, ceviz içi ve irmiğin eşit oranlarda kaynatılarak pişirilmesiyle elde edilen özel günlerde tercih edilen bir tatlıdır.

Sakarya - Otelegidelim

Pamukova Kavunu

Pamukova Kavunu, ince kabuklu, orta büyüklükte, sulu ve tatlı bir kavundur. Kendine özgü aroması ve bol çekirdek yapısıyla öne çıkar.

Sakarya - Otelegidelim

Sakarya Abaza Acıkası

Sakarya Abaza Acıkası, salçalık biberden yapılan ve ceviz içiyle zenginleştirilen bir sostur, kahvaltıda ve yemeklerde kullanılmak üzere üretilir.

Sakarya - Otelegidelim

Sakarya Abhaz (Abaza) Peyniri

Sakarya Abhaz Peyniri, Sakarya’da Abhaz kültüründen etkilenerek üretilen, lifli, kehribar sarısı renkte, sünebilen bir peynirdir.

Sakarya - Otelegidelim

Sakarya Kazımpaşa Köftesi

Sakarya Kazımpaşa Köftesi, %20-25 yağ içeren dana eti ve baharatlarla hazırlanıp mangalda pişirilen, kemiksiz et oranı %92 olan köfte.

Sakarya - Otelegidelim

Sakarya Süpürgesi

Sakarya’da yetiştirilen Süpürge Darısı bitkisi, ustalar tarafından özel işlenerek Süpürge Teli adıyla bilinen dayanıklı, elastik ve çevre dostu süpürgeler üretilir.

Sakarya - Otelegidelim

Sakarya Üre Tatlısı

Sakarya Üre Tatlısı, taş değirmende öğütülmüş darı, inek sütü ve toz şekerden yapılan, üzerine pancar pekmezi eklenen, hacmi pişirilince artan bir tatlıdır. Muhallebi kıvamında ve homojen yapıdadır.

Sakarya - Otelegidelim

Taraklı Şimşir Kaşık

Taraklı Şimşir Kaşık, şimşir ağacından yapılan el işçiliği ürünüdür. Oval biçimli, az çukurluğu olan ve saplıdır. Taraklı Kültür evinde 1906 tarihli örnekler sergilenir.

Sakarya - Otelegidelim

Taraklı Şimşir Tarak

Taraklı Şimşir Tarak, geleneksel yöntemle gövde çapı 15 cm’den büyük şimşir ağaçlarından el işçiliğiyle üretilir. Ağaçlar seçilir, kesilir ve işlenebilmesi için dinlendirilir veya suda bekletilir.

Sakarya - Otelegidelim

Taraklı Uğut Tatlısı

Taraklı Uğut Tatlısı, buğdayın çimlendirilip dövülmesiyle yapılan, marmelat kıvamında, şeker ve katkı maddesi içermeyen bir tatlıdır. Kültürel etkinliklerde ve özel günlerde önemli bir yere sahiptir.