Karaköprü Narı

Şanlıurfa - Otelegidelim
*Görsel ve bilgiler ci.turkpatent.gov.tr web sitesinden alınmıştır.

Karaköprü Narı; IV. Murat’ın Bağdat seferine giderken ve dönerken Karaköprü’ye uğradığında yediği ve suyunu içtiği, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde belirttiği ve türkülere konu olan nardır. Karaköprü Narının rengi sarı–kırmızı, yapısı orta–iridir. İri taneli ve kolay tanelenme özelliği vardır. Yumuşak çekirdekli ve tatlı mayhoş tadından dolayı sevilerek tüketilir. 

Karaköprü Narı meyvesi, tanesi ve meyve suyunda yapılan fiziksel, kimyasal, biyokimyasal, tekstürel ve duyusal analizler sonucunda sarı zemin üzerine pembe–kırmızı renklerden oluşan orta ince ve elastik bir kabuk yapısına sahip olduğu, kabuğun altında iri, pembemsi kırmızı, yumuşak ve elastik tanelerin bulunduğu, tanelerin yumuşak bir çekirdek içerdiği belirlenmiştir. Karaköprü Narının meyve suyu randımanı yüksek, rengi kırmızı, asitlik özelliklerinden dolayı tatlı–mayhoş tada sahip narlar grubunda olup yüksek biyoaktif özellik gösterir.

Karaköprü Narı meyvesine ait özellikler Tablo 1’de verilmiştir. Karaköprü Narının meyve ağırlığı 743 g, eni 11,91 cm ve boyu 9,01 cm’dir. Karaköprü Narının meyve kabuğunun dış ve iç renginin L (beyazlık–parlaklık), a (kırmızılık–yeşillik) ve b (sarılık–mavilik) değerleri sırasıyla 62,49, 82,84; 17,72, –0,18; 36,83, 35,78 değerlerine sahiptir. Görünüş olarak Karaköprü Narı sarı zemin üzerine pembe–kırmızı renklerden oluşmaktadır. Bu nedenle sarı–kırmızı renge sahiptir. Karaköprü Narının kabuk kalınlığı ve ağırlığı 1,99 mm ve 296,66 g olup kabuk oranı %40 civarındadır. Yapılan tekstürel analize göre Karaköprü Narının sertliğinin meyvenin üst kısmında 2505 g, alt kısmında 3897 g ve yanlarda 2567 g’dır.