Suruç Narı
Latince tür adı Punica granatum L. olan Suruç Narı, Şanlıurfa il sınırları içerisinde yüzlerce yıldır yetiştirilir. Suruç Narı; özellikle bölgede Suruç ilçesinin adıyla ünlenmiş ve bilinir hale gelmiştir. Suruç Narı; bölgesinde renk, tat ve aroması ile rağbet gören bir tarım ürünüdür. Suruç Narı; kabuk rengi sarı ana fon üzerinde kırmızı ve pembe renk tonlarında, yapı olarak iri ve orta iriliğe sahip bir nardır. Taneleri iri ve kolay tanelenme özelliği bulunur. Yumuşak çekirdekli ve mayhoş-tatlı tadından dolayı genellikle sofralık nar olarak tüketilir.
Suruç Narı, yetiştirildiği coğrafi alanın; coğrafi konumu ve mikroklima iklim özellikleri, geçirgen, nemli ve serin toprak yapısı, meyve oluşumu döneminde bölgenin kuru hava koşulları ve ideal güneşlenme olanakları sayesinde aşağıda verilen ayırt edici özeliklerini kazanır.
Suruç Narı; taneler, kabuk, nar ara zarı (mezokarp) ve nar çekirdeği olmak üzere başlıca 4 ana kısımdan meydana gelir. Tanesi miktar olarak meyvenin yaklaşık % 60’ını oluşturur. Suruç Narı, sarı zemin üzerine kırmızıpembe renklerden oluşan, orta ince ve elastik bir kabuk yapısına sahip, pembe-açık kırmızı renkte, yumuşak tanelidir. Suruç Narının meyve suyu randımanı en az % 45, asitlik özelliğinden tat olarak tatlı nar (sitrik asit cinsinden titrasyon asitliği % 1’den az) ve mayhoş nar (sitrik asit cinsinden titrasyon asitliği % 1-2 arasında) grubunda yer alır. Meyve ağırlığı olarak ise 250-650 gram aralığındadır. Şekil olarak, Suruç Narı tam olarak yuvarlak olmayıp, sap ve taç ekseni üzerinden hafif basık, meyve çap/boy oranı 1’in üzerinde, kabuk rengi olarak; sarı ana fon üzerinde kırmızı ve pembe tonlarında renklere sahiptir. Meyvenin iklim ve yetiştiricilik koşulları ve olgunluk durumuna göre suda çözünebilir kuru madde miktarı (briks değeri) en az % 15, fenolik madde içeriği en az 1300 mg/L’dir. Suruç Narında en fazla bulunabilen üç organik organik asit sırasıyla sitrik asit, askorbik asit, malik asit ve yine en fazla bulunabilen üç fenolik bileşik sırasıyla kuarsetin, kafeik asit ve kateşindir.