Urfa (Şanlıurfa) Patlıcanlı Kebabı

Şanlıurfa - Otelegidelim
*Görsel ve bilgiler ci.turkpatent.gov.tr web sitesinden alınmıştır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Şanlıurfa ili kendi yöresinde yetişen ürünlere dayanan köklü mutfak kültürü ile bilinmektedir. İpek yolu seyahati esnasında 1644 yılında Urfa’yı ziyaret eden Fransız tüccar ve gezgin Jean-Baptists Tavernier seyahatnamesinde Urfa yemeklerinin lezzetinden bahsetmiştir. Urfa mutfağının en önemli yemeklerinden birisi olarak nitelendirilen Urfa (Şanlıurfa) PatlıcanlıKebap, günümüzde gerek Urfa halkı gerekse Türkiye için bilinirliği yüksek, önemli bir değerdir. 

Urfa (Şanlıurfa) PatlıcanlıKebap, uzun zaman alan,zahmetli ve özellikli üretim yöntemi, ustalık gerektirmesi ve lezzetiyle tanınmıştır.

Şanlıurfa yöresinde “balcanlı” kebap olarak da bilinen patlıcanlı kebap” ayırt edici özelliğini yapımında kullanılan kıymanın et ve kuyruk yağının zıhta çekilmesiyle imal edilmesi ve çekirdekliliği çok az, meyve eti yumuşak, mor veya eflatuni renkli coğrafi işaret tesciline sahip Birecik Patlıcanı’nın kullanılmasından almaktadır. Sıcak ve kurak ortamda yetişen Birecik Patlıcanı sulu olmadığı için patlıcanlı kebap için ideal malzemedir, zira meyve ve sebze kullanılan kebaplarda bu malzemelerin kuru maddesi ne kadar çok olursa lezzeti o kadar yüksek olmaktadır. Urfa (Şanlıurfa) PatlıcanlıKebap’ın diğer ayırt edici özelliği ise mangalda pişirilmesidir.