Uşak Haşhaş Ezmesi
Uşak Haşhaş Ezmesi; haşhaş (Papaver somniferum) tohumunun hasat edilmesi, temizlenmesi, kavrulması, soğutulması ve taş değirmenlerde ezilmesi suretiyle üretilir. Uşak Haşhaş Ezmesinin üretimi sarı ve mavi (siyah) haşhaş türleri kullanılarak iki şekilde yapılır. Sarı haşhaş tohumunda yağ oranı % 35-40 civarında olduğundan değirmende ezildiğinde püre halini alır. Yüzeyi hafif pürüzlü, rengi kahverengidir. Pasta, börek gibi unlu mamullerin üretiminde çeşni maddesi olarak genellikle % 1 ila % 5 arasında kullanılır.
Mavi haşhaş tohumundan elde edilen Uşak Haşhaş Ezmesinin akışkanlığı düşüktür. Yağ oranı kütlece % 40’ın üzerindedir. Sistematik sınıflandırmaya göre tohumun adı “mavi haşhaş” olsa da oldukça koyu renkli olması nedeniyle coğrafi sınırda “siyah haşhaş” olarak adlandırılır. Mavi (siyah) haşhaş ezmesi ise kahvaltılık olarak kullanılır ve bal veya pekmez ile karıştırılarak tüketilir.
Uşak Haşhaş Ezmesinin üretiminde, haşhaş tohumları dışında herhangi bir katkı, dolgu maddesi ya da koruyucu madde kullanılmaz. Uşak Haşhaş Ezmesinin geçmişi eskiye dayanır. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.