Mudurnu Basma Helva

Otelegidelim-Coğrafi İşaretler-Bolu

Mudurnu Basma Helvası; ay çiçek yağı ile özel amaçlı buğday (böreklik) ununun kavrularak üzerine beyaz şeker, su ve yumurta ile hazırlanmış şerbetin ilave edilmesi ile hazırlanan ve ceviz içi ile birlikte servisi yapılan bir un helvasıdır. Mudurnu Basma Helvasının tarihsel üretim geçmişinde ay çiçek yağı bulunamadığından daha çok tereyağı ve kaymak kullanılarak yapıldığı bilinir.

Mudurnu ilçesinin yemek kültürü ile ilgili kaynaklarda; Mudurnu Basma Helvasının geleneksel yöntemlerle ve ilçede yaygın olarak yapıldığı, bu ad ile bilinirliliği bulunduğu belirtilir.
Helva için hazırlanan şerbetin yapımında su ve şekerin yanında yumurtanın da kullanılması; ürünün istenilen renk, tat ve kıvamının oluşmasını sağlar. İçerisinde özel amaçlı buğday unu, içme suyu, beyaz toz şeker, ay çiçek yağı, yumurta, ceviz içi bulunmaktadır. Helva istenilen sarı-kahverengi renk ve kıvama geldiğinde 10 dakika kadar sıcak olarak bekletilir. Bir miktar soğuyan helva kitlesi kaşık yardımıyla oval olarak şekillendirilerek tabaklara alınır. Üzerine ceviz içi konularak servis edilir.