Kurşun Aşı Çorbası

Otelegidelim-Coğrafi İşaretler-Kayseri

Kayseri Kurşun Aşı Çorbası, köftelik bulgur, irmik ile yapılan bulgur köfteleri ve kuzu kuşbaşı et, yeşil mercimek, nohut, kuru soğan, salça ve çeşitli baharatlar kullanılarak üretilen koyu kıvamlı bir çorbadır. Her mevsim tüketilmekle birlikte, içeriğindeki bileşenlerin fazlalığından dolayı ağırlıklı olarak kış aylarında tercih edilir. Günlük olarak tüketilir. Ancak hazırlanan bulgur köftelerinin, daha sonra pişirilmek üzere gıda mevzuatına uygun olarak dondurucuda muhafaza edilmesi mümkündür.

Kayseri Kurşun Aşı Çorbasının üretiminde çok sayıda bileşen kullanıldığı için çorba kâsesinin kurşun gibi ağır olması nedeniyle “kurşun aşı” adını almıştır. Geçmişi eskiye dayanan Kayseri Kurşun Aşı Çorbası, Kayseri mutfağında önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınıra özgü üretim metodu, özellikle çorbanın kıvamının sağlanması bakımından ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Coğrafi

Kayseri Kurşun Aşı Çorbasının geçmişi eskiye dayanır ve Kayseri mutfağında önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınıra özgü üretim metodu, özellikle çorbanın kıvamının sağlanması bakımından ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Kayseri Kurşun Aşı Çorbasının tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilir.

Diğer Coğrafi İşaretler