Erkilet Kedi Bacağı

Otelegidelim-Coğrafi İşaretler-Kayseri

Kocasinan ilçesinin Erkilet Mahallesinde çok sayıda bağlık alan bulunur. Çabuk bozulan bir ürün olmasından dolayı hasat edilen üzümlerin hemen tüketilmesi veya işlenmesi gerekir. Coğrafi sınırda uzun yıllardır bağ bozumundan sonra üzümlerin değerlendirilmesi için cevizli pekmez sucuğu üretilmekte olup şeklinin kedi bacağına benzemesinden dolayı bu ürün, yöre halkı tarafından Erkilet Kedi Bacağı olarak adlandırılmış ve bu adla ünlenmiştir.

Erkilet Kedi Bacağı üretiminde iri cevizler ile beyaz üzümlerin kullanılması sonucu dolgun ve açık renkli bir görünüme sahip olur. Erkilet Kedi Bacağı üretimi için öncelikle cevizler hazırlanır. İpe dizerken bütün halde kalması için, üretimde dört parça birleşim yeri kalın cevizler kullanılır. Cevizler yaşken dört parçaya ayrılarak parçalanmaması için ince iğne ile kırılan ağzı yukarıya gelecek şekilde ipe dizilir. Cevizlerin dizildiği ipler yaklaşık 90 cm boyunda ayarlanarak, iplere dizilen cevizler, küflenmemesi için özel hazırlanan 1,5 m yükseklikte ve 1 m çapında yuvarlak döner çengellere asılarak güneş gören yerde 3 – 4 gün kurutulur. Kuruyan cevizler toplanarak karton kutulara uzunlamasına dizilir ve hazırlanan cevizler bağ bozumundan sonra kullanılmak üzere saklanır.

Coğrafi

Erkilet Kedi Bacağının üretilmesi, cevizlerin hazırlanması aşaması da dâhil olmak üzere kendine özgü koşullar bulundurur ve ustalık becerisi gerektirir. Ayrıca şeklinin kedi bacağına benzemesinden dolayı bu ürün, yöre halkı tarafından Erkilet Kedi Bacağı olarak adlandırılmıştır. Bu sebeple yöre ile ün bağı bulunan Erkilet Kedi Bacağının tüm üretim aşamaları belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşir.

Diğer Coğrafi İşaretler