Babaeski Sarımsağı
Babaeski Sarımsağı; Kırklareli ili Babaeski ilçesinde yetiştirilen Allium cinsi, Allium sativum L. türü sarımsaktır. Tohumluk olarak bir önceki hasattan ayrılan 1-1,5 g ağırlığındaki dişler kullanılır. Tohumluk sarımsak temmuz ayında seçilir. Seçilen tohumlar dikim tarihi olan ekim-kasım ayına kadar 20-25°C’de, nemsiz ortamda muhafaza edilir. Babaeski Sarımsağı, saplarından ayrılarak gıda ile temasa uygun file çuvallarda veya sapları koparılmadan saç örgüsü şeklinde hevenk haline getirilerek piyasaya arz edilir.
Babaeski Sarımsağında bitki yeşil aksam yaprakların duruşu dik yapıdadır. Baş şekli elips olup başta 6-8 adet koruyucu kabuk bulunur. Baş kabuk rengi krem-beyaz, başta dişler sıkı, diş kabuk rengi krem, dişler serttir. Başta dış diş oluşturma yoktur. Dişlerin başta dizilişi düzgün sıralı değildir. Babaeski Sarımsağı, baş yüksekliği baş iriliğine göre değişmekle birlikte 3,3-5,7 cm, baş çapı 4,0-5,8 cm’dir. Babaeski Sarımsağının yaklaşık baş ağırlığı 55-65 g, baş çapı 50-60 mm’dir. Başı oluşturan dişlerin sayısı 12-15 adettir. Dişlerde, yalancı gövdesinde ve yapraklarda erguvani renklenme vardır.
Babaeski Sarımsağının acılığı az ve kokusu yoğun değildir. Yüzeysel saçak kök yapısına sahiptir. Babaeski Sarımsağında yalancı gövde kalın olduğu için taze sarımsak olarak tüketime uygundur. Adi depo koşullarında 6-8 ay depolanabilir.