Kütahya Pazarlar Kirazı

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Kütahya

Kütahya Pazarlar Kirazının belirtilen coğrafi sınırda kiraz bahçesi kurulumu ile ilk olarak yetiştirilmesi 1975 yılına dayanır. Kütahya Pazarlar Kirazının ismini de aldığı başta Pazarlar ilçesi olmak üzere Şaphane, Simav ve Gediz ilçeleri olmak üzere il genelinde yetiştiriciliği yapılır. Kütahya Pazarlar Kirazı; Latince tür ismi Prunus avium L. ve çeşit ismi ‘‘0900 Ziraat’’ olan kirazlardan Kütahya ilindeki meyve bahçelerinde üretilir.

Kütahya Pazarlar Kirazının karakteristik renk, tat, meyve iriliği ve meyve eti sertliği gibi ayırt edici özellikleri temelde bölgenin coğrafi konumu ve bu kirazın üretim metodu ile ilgili ortaya çıkan özelliklerdir. Kütahya ili; İç Ege Bölgesi ılıman iklim ile İç Anadolu Bölgesi karasal iklimin özelliklerinin yaşandığı geçit bölgesinde bulunur. Kütahya’da don olayı görülen günler sonbahar aylarından başlayarak ilkbaharda sona erer. Bu durum kirazın soğuklama ihtiyacının fazlasıyla karşılanmasını sağlar. İlkbaharda ılıman iklimin yoğunlaşmasıyla, ilkbahar geç donlarının önlenmesi sağlanır. Meyvenin olgunlaşma ve büyüme döneminde gece/gündüz sıcaklık farkının yüksek olması, ilin deniz seviyesinden yüksek olması gibi faktörler Kütahya Pazarlar Kirazında istenilen renk, tat, meyve eti sertliği ve meyve iriliği özelliklerinin ortaya çıkması sağlar.

Kütahya Pazarlar Kirazı ağacı, kuvvetli ve yaygın dallı gelişir. Yetiştiriciliğin yapıldığı toprak; killi-tınlı yapıda, su tutma kapasitesi yüksek ve orta derin toprak yapısına sahiptir. Toprağın su tutma kapasitesi yüksek olduğu için mevsimsel yağışlar yeterli olabilmekte bu nedenle genellikle ek sulamaya ihtiyaç duyulmadan kuru tarım ile yetiştiriciliği yapılır. Bu da meyvenin suda çözünebilir kuru madde miktarı ve meyve eti sertliğinin ideal seviyelerde olmasını sağlar.