Malatya Pidesi / Malatya Açık Ekmeği

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Malatya

Malatya Pidesi / Malatya Açık Ekmeği; buğday unu, su, tuz ve yaş maya kullanılarak hazırlanan ve odun veya doğalgazlı taş fırınlarda pişirilen ekmektir. 200 gram ağırlığında, 19-21 cm genişliğinde, 37-40 cm uzunluğunda ve yaklaşık 1 cm kalınlığında olup şekli ovaldir. Malatya Pidesi / Malatya Açık Ekmeğinin pişmemiş halinin ağırlığı 260 g’dır.

Malatya Pidesinin / Malatya Açık Ekmeğinin üretimi günlük olup sıcak olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

Malatya Pidesinin / Malatya Açık Ekmeğinin pişirildiği fırınlar çeyrek küre şeklinde olup tabanları, yarım daire şeklindedir. Tabanda aşağıdan yukarıya sırası ile kırmızı toprak, yalıtım malzemesi kireç, tuz, cam tozu ve karataş bulunur. Kubbe kısmında ise taş, kırmızı toprak, tuz, tuğla ve beton bulunur. Fırının giriş kısmı, yaklaşık olarak 1 m genişliğinde ve 70 cm yüksekliğindedir. Giriş kısmının üstünde dumanın dışarı çıkması için baca bulunur. Ayrıca içeri hava girişini sağlayan bir de körük vardır. Taban kısmının yaklaşık olarak % 35’i ateş için ayrılmıştır. Tabandan külün kolay alınması için üçayak bir demir bulunur. Fırınların bu yapısı, sıcaklığı uzun süre muhafaza etmelerini sağlar.

Malatya Pidesinin / Malatya Açık Ekmeğinin geçmişi eskiye dayanır. Malatya ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.