Pütürge Dutu
Pütürge Dutu; Malatya ili Pütürge ilçesi ile bilinen, Latince tür ismi Morus alba L. olan, üzümsü meyveler sınıfında bulunan bir duttur. Pütürge Dutu; genellikle vejetatif yöntemler ile çoğaltılan ağaç popülasyonları şeklinde, genel özellikleri bakımından birbirine benzer birçok genotipten oluşur.
Pütürge ilçesi coğrafi konumu ve iklim özellikleri ile dut yetiştiriciliği açısından avantajlı bir konumdadır. Pütürge ilçesindeki dut bahçeleri genellikle 700-1200 m rakımlarda yer alması bitkinin soğuklanma ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.
Yetiştiriciliğin yapıldığı alanların az kireçli, killi-tınlı ve organik maddelerce zengin karakterdeki toprak yapısında olması ve karasal iklim özelliği neticesinde ilçede gece-gündüz sıcaklıkları arasındaki farkın büyük olması Pütürge Dutunun tatlanmasını ve ticari olarak suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM) ve kurutma randımanı değerlerinin artmasını sağlar.
Pütürge Dutunun; hasat sonrası raf ömrü kısa olmasından dolayı daha çok yaş meyve ya da kurutulmuş dut olarak değerlendirilir.
Coğrafi sınırda uzun yıllardır dut yetiştiriciliği yapılmasıyla Pütürge Dutunun coğrafi sınırı ile ün bağı bulunur.