Yeşilyurt Kiraz Yaprağı Sarma Köftesi / Yeşilyurt Kiraz Yaprağı Sarması
Yeşilyurt Kiraz Yaprağı Sarma Köftesi / Yeşilyurt Kiraz Yaprağı Sarması, 267 sayı ile coğrafi işaret olarak tescilli Malatya Dalbastı Kirazının yaprakları ve kepeği alınmamış doğal kırma (buğday) ile yapılan yöresel yemektir.
Yeşilyurt Kiraz Yaprağı Sarma Köftesi / Yeşilyurt Kiraz Yaprağı Sarması, Malatya’da yetişen kiraz yapraklarından sarılarak yapılan ve içine baharat konmayan lezzetli bir yemek türüdür.
Nisan ve/veya mayıs sonu ile haziran ayının ilk haftalarında kiraz yaprakları nazik olduğunda toplanır. Nazik olmayan yapraklarla yapıldığında yaprak pişmez sert kalır ayrıca yemeğin tadı olmaz. Yapraklar genellikle sabah serinlikte toplanır. Yaprakların büyük bir özenle toplanması gerekir eğer yapraklar toplanırken yırtılırsa o yaprak kullanılmaz. Bu nedenle yaprakların toplanması deneyim gerektirir.
Yapraklar toplandıktan sonra kadınlar ipe geçirilmiş iğne yardımı ile yaprakları çok uzun olmayacak şekilde iplere dizerler. İplere dizilen yapraklar gölgede kurutulur. Daha sonra bu yapraklara kurt düşmemesi için eylül sonu gibi naylon poşetlere konulmalı ve bu yapraklar hiç hava almamalıdır. Bu geleneksel yöntemle yaprakların yumuşaması ve rutubetlenmesi engellenmiş olur. Ayrıca nazikken toplanan kiraz yaprakları isteğe göre ya iğne yardımıyla ipi dizildikten sonra kilerde muhafaza edilebileceği gibi ayrıca salamura yapılarak küplere basılmak suretiyle ya da kurutularak da saklanabilir. Kurutulan kiraz yaprakları suyla hafif ıslatılmasının ardından sarılmaya hazır hale gelir.
Yaprağın toplanmasından sarılmasına kadar ciddi bir emek vardır. Yaprak sarmasının içinde baharat bulunmaz. Sarmadan hoş bir kiraz kokusu gelir. Kiraz yaprağı diğer sarmalarda kullanılan yaprak türlerine göre daha ince ve ekşidir. Bu yemeğin yapılması zahmetli olup, eskiden Avrat Köftesi olarak adlandırılırdı. Ancak günümüzde yaygın bilinen ve ünlenen adı Yeşilyurt Kiraz Yaprağı Sarma Köftesi / Yeşilyurt Kiraz Yaprağı Sarmasıdır.
Bahar mevsiminde toplanan taze kiraz yaprağı, kepeği alınmamış doğal kırma (buğday) ile ağzı kapatılmadan kalem gibi ince sarılır. Ayrıca yoğun olarak yoğurt ve tereyağı ile soğan kızartılıp sos halinde dökülür.