Akhisar Domat Zeytinyağı

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Manisa

Akhisar Domat Zeytinyağı; aynı coğrafi sınırda yetişen ve coğrafi işaret olarak 166 sayı ile tescilli olan Akhisar Domat Zeytini kullanılarak üretilen natürel sızma zeytinyağıdır.

Akhisar Domat Zeytinyağının üretim basamaklarına aşağıda yer verilmektedir.

1- Coğrafi sınırda yetişen ve coğrafi işaret olarak 166 sayı ile tescilli olan Akhisar Domat Zeytini hasat edilir.    
 
2- Zeytinyağı üretimine uygun olan zeytinler, arıtılmış su ile yıkanarak yabancı maddelerden arındırılır.    
 
3- Temizlenen zeytinler, kırıcı makinelere aktarılır ve en fazla 260C sıcaklıkta su verilerek kırılır. 
 
4- Kırıcıda parçalanan zeytinler, dışında su dolaşan paslanmaz çelik teknelerin içinde hamur haline getirilir. Hamur kıvamının elde edilebilmesi için gerekli ise, en fazla 260C sıcaklıkta su verilerek zeytin hamurunun 260C’ye kadar ısıtılması ve bu sıcaklıkta sabit kalması sağlanır. Böylelikle zeytinlerin, ısıtma ve yoğurma yolu ile yağ-su emisyonu kırılarak serbest yağ yüzdesi artırılır.  
 
5- Zeytin hamuru santrifüj edilerek veya preslenerek zeytinyağı ve prina ayrılır. 
 
6- Prinası ayrılan zeytinyağı, içindeki kara sudan ayrıştırılır. 
 
7- Elde edilen zeytinyağı, gıda ile temasa uygun paslanmaz çelik tanklarda doğrudan güneş ışığı almayan ve 18-220C sıcaklıktaki ortamda depolanır. Depolama alanında ürünü olumsuz şekilde etkileyecek kokuların bulunmamasına özen gösterilir.  
 
8- Zeytinyağı, topraklı filtrasyon yöntemi ile tortularından arındırılır.  
 
9- Zeytinyağı, filtrasyon işleminden sonra gıda ile temasa uygun cam ya da teneke ambalajlara doldurulur. Piyasaya hemen arz edilmeyecek zeytinyağları ise gıda ile temasa uygun paslanmaz çelik tanklara konularak kokudan ari, doğrudan güneş ışığı görmeyen ve 200C sıcaklıktaki ortamda depolanır. 
 
10- Depolanan zeytinyağı, piyasaya sunulmadan önce kâğıt filtrasyon yöntemi ile tortularından arındırılır. 
 
11- Akhisar Domat Zeytinyağı, ölçümleri yapılarak ambalajlara doldurulur ve ambalajların kapakları sızdırmayacak şekilde kapatılır. Ambalajların üzerinde Akhisar Domat Zeytinyağı ibareli logo ve mahreç işareti amblemi bulunur. Akhisar Domat Zeytinyağı ibareli logo, firma markasının 2/3 oranından küçük olmamak kaydıyla, ürünün ambalajının boyutuna bağlı olarak en az 3×3 cm boyutunda kullanılır.