Manisa Asma Yaprağı

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Manisa

Manisa Asma Yaprağı, 418 sayı ile tescilli Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü asmasının çok koyu olmayan yeşil renkli, ince, az tüylü ve çoğunlukla dilimsiz, damarsız veya az damarlı olan taze yaprakları kullanılarak coğrafi sınırda üretilen salamura asma yaprağıdır. Salamurası % 8-15 tuz (NaCI) ve % 0,1 sitrik asit (limon tuzu) içerir ve salamura edilen yapraklar, sarı-yeşil renge sahip olur.

Manisa’da bağcılık tarihi antik çağa kadar uzanır. Gediz Irmağının suladığı ovaya Antik Çağ’da “Üzüm Ovası” ya da “Lidya’nın Altın Ovası” denilmekteydi. Üzüm ve asma yaprağı figürleri, o çağlarda yapılan mermer işlerinde yaygın olarak yer almıştır.

Coğrafi sınırın iklimi, Akdeniz kara iklim tipi olarak da adlandırılır. Yazlar sıcak, kışlar yoğun yağışlıdır. Coğrafi sınırın çevresindeki dağlar deniz etkisini kesecek kadar yüksek olmadığı ve denize dik konumda olduğundan, denizin etkisi batıdan doğuya doğru azalan ölçüde hissedilir. Ovalık kesimlerin ikliminde denize yakınlık nedeniyle yumuşama söz konusudur. Yaz ayları oldukça sıcak geçer. Yaz günü sayısı, yıllık ortalama 162’dir. Sıcaklığın sıfırın altına düştüğü yıllık ortalama gün sayısı 26’dır. Yıllık ortalama sıcaklık 17,5 °C’dir. Yağışlar genellikle kış aylarında görülürken, yazlar kurak geçer. Yılın ortalama 82 günü yağışlı geçer. Ortalama yağış miktarı 713,6 kg’dır. Yaprak toplama döneminde bağıl nemin düşük, güneş ışığının fazla olması Manisa Asma Yaprağının çok koyu olmayan yaprak yeşili renginde olmasını; suyun yüzeye yakın olması damarsız veya az damarlı olmasını ve iklim şartlarının kurak olmaması tüysüz olmasını sağlar.

Coğrafi sınır deniz seviyesinin 1000 m altında olduğundan, özellikle yetişme döneminde yaklaşık %50-70 nemli rüzgârların ve yıl boyunca denizden gelen ılıman rüzgârların (nem oranı %50-70) etkisi ile yapraktaki nem oranı düşmez. Bu durum Manisa Asma Yaprağının fenolik madde miktarının ortalama 14,25 mgGAE/g, n flavonid madde miktarının ortalama 6,79 mgCE/g olmasını sağladığından yaprağın ekşimsi tat ve kendine has koku ve özelliklerinin oluşumunu ve aşağıda bahsedilen özelliklere sahip olmasını sağlar.

Coğrafi sınırın bahsedilen iklim şartları, yapraklar toplandıktan sonra muhafazası ve nakliyesi için de uygun bir ortam oluşturur.