Soma Zeytinyağı

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Manisa

Soma Zeytinyağı; Manisa ili Soma ilçesinde yetişen Edremit Yağlık ve Gemlik çeşidi zeytinlerden elde edilen, açık yeşilden altın sarısına değişen renkte, meyvemsi, acılık ve yakıcılık özelliklerine sahip olan natürel sızma zeytinyağıdır.

Kış ayları ılık, yaz ayları sıcak ve kurak olan Soma ilçesinde yarı nemli Akdeniz iklimi hâkimdir. Yıllık yağış miktarı zeytin üretimi için yeterli düzeyde olup 652,4 mm’dir.

Soma ilçesinin, yıllık ortalama sıcaklığı 15,3°C’dir. Sıcaklığın nispeten düşük olması ise düşük sıcaklıklara dayanıklı Edremit Yağlık ve Gemlik zeytin çeşitlerinin veriminin 796,22 kg/da ’ya kadar artmasını sağlar.

Soma ilçesinde linyit yatakları yoğun olduğundan toprak leonardit ve humik asit gibi organik maddelerce zengindir. Soma ilçesinin topraklarında doğal olarak bulunan leonardit ve humik asit zeytin ağacının büyümesini ve gelişmesini hızlandırır ve düşük sıcaklıklarda bile zeytin ağacı zarar görmez. Bu durum, Soma ilçesinde yetiştirilen zeytinlerin yağ kalitesini artırır.

Ekim ayı ortası ile kasım ayı ilk haftası arasında hasat edilen zeytinler, işletmeye alındıktan sonra 24 saat içinde zeytinyağına işlenir.

Soma Zeytinyağının geçmişi eskiye dayanır. Soma ilçesinin mutfak kültüründe ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Diğer Coğrafi İşaretler